ПАРЛАМЕНТ ПРИВРЕДНИКА –  Драгослав Николић изабран за председника

ПАРЛАМЕНТ ПРИВРЕДНИКА – Драгослав Николић изабран за председника

У Регионалној привредној комори (РПК) Колубарског и Мачванског управног округа јуче је одржана конститутивна седница Парламента привредника који је за председника изабрао Драгослава Николића, директора компаније ”Инфофин д. о. о. из Лознице. Заменик је Александар Блажић, директор компаније ”Блист д. о. о из Ваљева, док су представници регионалног Парламента привредника у Скупштини Привредне коморе Србије Дејан Милутиновић, директор компаније ”Горење – Апарати за домаћинства д. о.о. из Ваљева, Андрија Мекић, директор набавке у компанији ”Раух д. о. о из Коцељеве, и Дарко Вуковић, директор компаније ”Еликсир груп“ д. о. о. из Шапца, наводи се у саопштењу са овог скупа.


У уводном делу седнице, привредницима се обратио Милан Љушић, државни секретар у Министарству привреде Владе Србије, који је истакао досадашње активности и мере реализоване у периоду ванредне ситуације, као последице пандемије ковид-19. Посебно су, како је саопштено,  истакнути програми подршке, уз напомену да су издвојена значајна средства за кредите за ликвидност привредним друштвима у 2020. години (1,8 милијарди динара), набавку опреме и машина под повољнијим условима (1,5 милијарди динара), бесповратна средства (370 милиона динара), као и средства за инвестициона улагања (100 милиона динара).

Средства су издвојена са циљем да се ублаже последице пандемије на пословање фирми, а државни секретар је најавио и нове мере и програме који ће допринети стабилизацији привреде. Директор РПК Станко Марковић представио је привредна кретања на регионалном подручју и извештај о раду у претходној години. Посебно је истакао активности које су у РПК предузимане током ванредног стања и отежаних услова рада привреде и улогу привредне коморе у пружању помоћи за организовање рада привредних друштава и предузетника у време полицијског часа, прибављању дозвола за кретање сменских радника, пружање подршке у логистици, спровођењу набавке репроматеријала, помоћи при извозу робе и помоћи код преласка граничних прелаза у веома тешким условима општег карантина.


Марковић је истакао и да су туризам, посебно угоститељство, и путнички саобраћај гране привреде које су на регионалном подручју најтеже погођене епидемијом, тако да су мере које је донела Влада Србије за ове делатности добродошле. У осталим секторима привреде региона, забележен је стабилан тренд пословања, чак и у години која је по свему ванредна. Задржан је суфицит у спољнотрговинској размени који је на нешто нижем нивоу у односу на претходни период, али је задовољавајући с обзиром на околности, оцењено је у саопштењу са конститутивне седнице Парламента привредника.

(Т.М.С)

ПРОЧИТАЈТЕ И…

У ”ЛОЗНИЦА ГАСУ” – Снижена цена прикључка на гас

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – Петнаест новозаражених

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )