50. ЂАЧКИ ВУКОВ САБОР – Уручене награде „Вуково звоно“

50. ЂАЧКИ ВУКОВ САБОР – Уручене награде „Вуково звоно“

Програм јубиларног 50. Ђачког Вуковог сабора настављен је данас у Тршићу где су организоване различите радионице, док је у Лозници одржана манифестација „Вуково звоно“, коју већ 19. годину приређује Огранак Вукове задужбине Гимназија „Вук Караџић“ у сарадњи са лозничким Центром за културу.

У свечаној сали гимназије уручене су награде учесницима литерарног конкурса, основцима и средњошколцима који су били пред креативним искушењима да се остваре као песници, приповедачи и записивачи легенди из народног живота. Дарко Несторовић, директор гимназије, поручио је да се ове године, због епидемије, и Ђачки Вуков сабор и „Вуково звоно“ одржавају на нешто другачији начин, али да симболика и љубав према писаној речи остају непромењене. Како је рекао, упркос отежаним условима, пристигли су радови из разних крајева Србије, а огласили су се ученици из Белог Потока, Инђије, Новог Пазара, Ваљева, као и из основних и средњих школа нашег краја.


Из оправданих разлога свечаности нису присуствовали представници Вукове задужбине из Београда, али су упутили поздраве, честитке, као и пригодне награде за таленат и труд који су учесници конкурса показали.

Од педесетак пристиглих радова у категорији основаца за аутентично забележену анегдоту из народног живота, прва награда је додељена Ани Живановић, ученици шестог разреда ОШ „Анта Богићевић“ из Лознице, за „Легенду о три брата“. За кратку причу  „Маске“ прва награда у категорији основаца припала је Павлу Несторовићу ученику осмог разреда ОШ „Васа Чарапић“ из Белог Потока, а за најуспелији циклус песама прву награду је освојила Марија Анђела Хум, ученица осмог разреда ОШ „Душан Јерковић“ из Инђије.

Прву  награду за кратку причу у категорији средњошколаца освојила је Марија Бојанић, ученица трећег разреда Гимназије у Ваљеву, за причу „Црна птица“, док је похвалница у истој категорији припала Анастасији Ивановић, ученици трећег разреда лозничке Гимназије, за причу „Руке“. Прва награда за најаутентичније забележену анегдоту из народног живота у категорији средњих  школа припала је Белкиси Реџовић, ученици првог разреда Гимназије у Новом Пазару, за наслов „Легенда о Пазару“, а прву награду за најуспелији циклус песама у категорији средњошколаца освојила је Марија Којић, ученица другог разреда Гимназије „Вук Караџић“. Похвалница у истој категорији припала је Сари Мулић, ученици четвртог разреда Гимназије у Новом Пазару.


– Огранак Вукове задужбине наше школе од самог настанка свесрдно се посветио неговању духовног богатства и традиционалних вредности нашег краја. Оснивач нашег Огранка, визионар и велики прегалац, професор Милован М. Радивојевић својим духом и даље је са нама. Ово вече је симболично посвећено и успомени на њега. Више од деценије чланови стручног жирија, професори српског језика и књижевности наше школе, имају привилегију и велику одговорност да међу изузетно добрим младим ствараоцима изаберу најбоље. Свесрдну помоћ при овогодишњем избору  несебично су нам пружиле Маријана Павловић, наша колегиница која је сада у пензији, и Невена Митровић, дугогодишња председница Огранка, док је све координирала Светлана Спајић, актуелна председница Огранка. Награде за ученике су обезбедили Вукова задужбина, Центар за културу „Вук Караџић“, наша Гимназија и Туристичка организација града Лознице – рекао је Несторовић.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ПАРЛАМЕНТ ПРИВРЕДНИКА – Драгослав Николић изабран за председника

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – Петнаест новозаражених

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )