У ЛЕШНИЦИ – Много проблема чека решење

У ЛЕШНИЦИ – Много проблема чека решење

Иако живе у једној од највећих месних заједница која би требало да постане и градска општина, мештани Лешнице већ годинама имају проблем са одржавањем месног гробља. Кошењу траве  које је крајем априла организовао Савет месне заједнице, одазвао се само један човек, који претходне три деценије није овде ни живео


– Овде сам годину дана и наследио сам много проблема који су се само гомилали а нико их није решавао. Међу њима је и одржавање  гробља – почиње причу Милојко Трифуновић, председник Савета месне заједнице Лешница.

– Врло је специфично у Лешници – наставља он – људи знају да се жале, а када треба нешто да се уради, нема нигде никога. Двадесет четвртог априла организовали смо другу акцију за уређење гробља, да дођу људи са тримерима, а гориво и силк смо обезбедили. И плакате са позивима сам полепио. Појавио се само један човек који овде није живео тридесет година. Он и нас тројица из Савета успели смо да покосимо прилазне путеве, што нам је и био приоритет – напомиње Трифуновић.

Како каже, мештани не само да неће да помогну, већ додатно отежавају целу ситуацију. Није редак случај да почупају траву са гроба и оставе крај споменика, други на то исто место, такође, стављају траву и тако направе депонију или очисте гроб и пребаце траву на суседни. Када се излази на Задушнице, гробно место нико за собом не очисти, остављају се кесе, папир, храна које развлаче пси.

ЈКП “Наш дом” нема обавезу да одржава гробље, њихови радници односе отпад из три  контејнера која се налазе на гробљу. На овим пословима су, како каже, некада били ангажовани људи преко јавних радова, сада су ту приватни гробари који наплаћују девет хиљада динара по сахрани.

Овај проблем се у неким местима, рецимо, у Јелаву, решава тако што се годишње даје по хиљаду динара човеку који се ангажује да одржава не само прилазне путеве, већ и гробно место. Овакву праксу покушавају да уведу и у Лешници, али, како каже председник, “ Нема човека који би ишао од куће до куће и записивао колико је ко платио”. Један од мештана им је рекао да је већ дао десет хиљада динара за одржавање а то нигде није записано, не постоји ни признаница.


– Пре неколико дана на седници Савета договорили смо се да ангажујемо неког од мештана да одржава гробље. На рачуну МЗ имамо сто хиљада динара намењених за одржавање јавних површина, што може да се потроши на одржавање гробља. Од локалне самоуправе ћемо тражити да нам објасне како то правно може да се заврши – каже Трифуновић и додаје да и у локалној самоуправи има мало застоја. Још 2015. године поднет је захтев за проширење гробља пошто више нема места, а тај захтев је усвојен тек прошле године. У међувремену, сахрањивање се обавља на приватним парцелама а по гробном месту се плаћа три стотине евра.

Трифуновић истиче да ово није и једини проблем у Лешници. Због дуга од 30.000 динара од пре пет година који је нарастао на 540.000 динара, на гробљу је искључена струја. Тај дуг је сада плаћен. Стало се и са реконструкцијом нисконапонске мреже, постоје бандере које су постављене пре петнаест година чак има дрвених бандера које су везане за бетонске, а струја није повезана. У појединим улицама бандере су у катастрофалном стању.


– Тешкоћу представљају  и отпадне воде. Потребно је ископати бунаре на пар места да могу да “попију”воду,  то није велика инвестиција. Такође, има улица пуних рупа, које треба пресвући асфалтом. О свему томе смо обавестили локалну самоуправу, али све стоји. Такође, што се тиче бивше Улице Иве Лоле Рибара, којој је Скупштина променила назив, грађани негодују, хоће да се врати стари назив, а ни то није решено. Рекли су нам да ће у фебруару донети одлуку о томе, али нам још ништа нису одговорили – каже Трифуновић.

И то није све, проблема у Лешници има много, а зачуђује, што ниједан од њих одборници Скупштине града из ове вароши никада нису изнели за скупштинском говорницом.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ОПШТА БОЛНИЦА И ДОМ ЗДРАВЉА – Преминуо ковид пацијент

ИЗ ЛОЗНИЧКОГ СУБНОР – Позив учесницима рата

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )