НА ЗВОРНИЧКОМ ЈЕЗЕРУ – Бродом сакупили флаше и смеће са воде

НА ЗВОРНИЧКОМ ЈЕЗЕРУ – Бродом сакупили флаше и смеће са воде

Захваљујући међународној сарадњи Ротари клубова из Бијељине и Лознице, током прошлог викенда организована је еколошка акција чишћења Зворничког језера изнад бране ХЕ „Зворник“. Свесрдну помоћ указао је Ротари клуб Ахен из Немачке који је обезбедио специјални брод за чишћење смећа са површине воде као и двочлану посаду из Словачке. Акција је завршена данас, а брод испраћен из Малог Зворника.


– Брод је копненим превозом стигао у среду, а већ у четвртак је кренуо у акцију. По површини језера плутало је на тоне пластике, грања, гуме, стакла и другог отпада, али смо били сведоци колико је немачки брод ефикасан и како успешно то све сакупља и избацује на обалу. Смеће је лагерована на плажи изнад хидроелектране, а одатле је камионима пребачено на привремену депонију где ће се вршити селекција пластике од осталог отпада. Планирано је да сва пластика буде упућена у једну београдску фирму за рециклажу, а договор је да слично акцију поновимо у октобру или новембру – каже Томислав Перић, секретар Ротари клуба у Лозници.

За пет дана рада бродом је извучено са језера на обалу око 45 тона смећа, а камионима је у више од 50 тура пребачено на депонију. Како је објаснио Перић, ово је било пробно чишћење, а ради очување екологије и реке Дрине сличне акције ће бити организоване и у наредном периоду. Циљ је да се очува животна средина, али и анимира локално становништво, као и гости Подриња да више воде рачуна о околини у којој живе и бораве.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ОПШТА БОЛНИЦА И ДОМ ЗДРАВЉА – Преминула два ковид пацијента

ОМЛАДИНСКА И КАДЕТСКА СЕЛЕКЦИЈА ФК ЛОЗНИЦА – Кад затреба, руше и најјаче

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )