НАШИ СМО – Диференцијација

НАШИ СМО – Диференцијација

Како Лозничке новости незванично сазнају, Градски одбор Српске напредне странке у Лозници придружио се захтевима других одбора из Србије који су затражили смену Небојше Стефановића са свих државних и страначких функција. Ова одлука је била једногласна као и подршка председнику странке и државе Александру Вучићу, али од суботе, када је седница одржана, нико из СНС у Лозници није желео да је званично потврди или коментарише уз опаску да је то “унатарпартијска ствар”. Била би да не постоји оправдан интерес јавности да зна шта се тачно замера човеку који стоји на челу Војске Србије, до јуче на челу Полиције, а уз то је и актуелни потпредседник Владе Србије.

Дакле, није само страначка ствар, помало је и свих грађана Србије.

 Али нису лознички напредњаци једини који о својој одлуци нису упознали јавност, до сада је то учинио само одбор са Вождовца, али до јавности су из свих већих градских одбора допрле врло исцрпне информације по којима се да закључити да се Стефановићу не пише добро. Једни су тражили његову смену са чела партијског одбора у Београду, други са свих страначких и државних функција, а значајан број и искључење из странке. Њему се највише замера улога у афери “прислушкивање председника”, а само је из Ваљева указано на његову одговорност за случај “Крушик” и довођење те фабрике оружја у тешко стање. Посматрачима са стране се намеће утисак да је суноврат младог Стефановића и кренуо из “Крушика” када је обелодањено да је његов отац препродавао оружје из те војне фабрике што ју је, због нереалних цена, и довело до руба пропасти. Иако је пажња јавности у том периоду била усмерена на страдање човека који је обелоданио цео тај случај, ипак је било упадљиво да од страначког врха, односно од председника Вучића, Стефановић није добио убедљиву подршку што су многи касније повезали и са његовом улогом у раскринкавању случаја “Јовањица”  који је до краја отворио Пандорину кутију. Из ње је излетео Беливук, па Дијана Хркаловић, па случај прислушкивања Вучића или пресретање његових разговора, али није било потребно много мудрости да се закључи да ли је на дну те кутије остала било каква нада за Стефановића који је по командној одговорности морао знати за та и сва остала дешавања у полицији чији су делови огрезли у криминалу.


Ако је Стефановић “Јовањицом” желео да покаже да и он има своје фиоке, није му се посрећило и мало је вероватно да ће се он, бар не сада, латити било које друге да би се заштитио, како су предвиђали поједини аналитичари, док су други спекулисали и колико би посланика могао да преведе на своју страну. Нити је Стефановић тако вешт играч, нити су остали толико глупи да нису научили ништа из случаја Томислава Николића који је са бројном екипом присталица у странци на крају остао сам. Истина, добро ушушкан. Ја сам тако схватила и Вучићеву изјаву од пре неколико дана да ће судбина Стефановића највише зависити од самог Стефановића. Дакле, ако мирно прихвати оно што следи, може отићи достојанствено или на мало тежи начин, а ово изјашњавање страначких одбора само би требало да му помогне у тој одлуци. Па ако мислите да би то за Стефановића требало да буде питање части и да се сам повуче, ја опет не делим ваше мишљење. Да је до части, повукао би се када је обелодањено да има фалш дипломе, после случаја “Савамала”, “Крушик”,  “Беливук”, или би се упустио у борбу да је одбрани. Како сада ствари стоје, оставка би могла да уследи као компромисно решење, а задржавање партијске књижице као обезбеђење за обе стране да ће све фиоке остати на свом месту. И уопште не делим уверење многих да би нека дипломатска ладовинка могла пасти као “златни падобран”. Испраћен са државних функција као човек који је омогућио прислушкивање председника државе и био тихи саучесник злогласног криминалног клана, ни у једној озбиљној држави не би био радо виђен у дипломатском кору. Верујем да ће се он већ некако снаћи, да ће му се одужити “за старе заслуге” и да ће на његовом случају бити стављена тачка на афере које су протеклих месеци потресале Србију.


Но, овим неће бити стављена и тачка на партијску диференцијацију у СНС. Сви остали прозивани током викенда нека се припреме, а сви који хоће у партију, нека знају да велики узлет носи и највећи ризик од пада и да они који падају, хватају се за најближе. Зато су Стефановићу први измакли руке они који су уживали благодет његове подршке. Већ виђено од Ранковића, Стамболића , Николића… И док је Ранковић отишао у легенду, Стамболић међу мученике, Николићу и Стефановићу, најбоље би било да оду у заборав.

Али не и нама запитаним како су се уопште и нашли на месту којем нису дорасли и који треба да финансирамо њихове хладовинке и мир у кући. Зато то није унутарпартијска ствар. Шапић јесте све док не преузме у име те партије одговорност за све нас. У томе је разлика.

Зорица Вишњић

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НАШИ СМО – Три чрвене

НАШИ СМО – Хорор-ленд

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )