ПАКТ И КОАЛИЦИЈА ПРОТИВ КОРУПЦИЈЕ У ЖИВОТНОЈ СРЕДИНИ  – Министарка Вујовић да поднесе оставку

ПАКТ И КОАЛИЦИЈА ПРОТИВ КОРУПЦИЈЕ У ЖИВОТНОЈ СРЕДИНИ – Министарка Вујовић да поднесе оставку

Подрињски антикорупцијски тим (ПАКТ) и Коалиција против корупције у животној средини затражили су синоћ хитну оставку министарке за заштиту животне средине Ирене Вујовић која, како стоји у саопштењу,  није дорасла функцији коју тренутно обавља пошто је узнемирила читаву јавност западне Србије изјавом на телевизији К1 да је компанији ‘’Рио Тинто’’ још 2012. године издата дозвола за градњу тј. грађевинска дозвола.

Као министарка која се налази на једној од најважнијих позиција која директно утиче на здравље грађана и стање животне средине које нимало није сјајно у Србији, Вујовићка би требало да зна да је компанија ‘’Рио Тинто’’ тек у 2020. години министарству грађевине поднела идејни пројекат за рудник литијума у долини Јадра на основу кога се прибављају локацијски услови, а пут до грађевинске дозволе је и даље доста дуг и ‘’Рио Тинто’’ нема права да гради било шта у долини реке Јадар! Због оваквих тврдњи министарке узнемирена је читава јавност западне Србије и министарка је дужна да у најкраћем року покаже документ којим се ‘’Рио Тинту’’ дозвољава да било шта гради у долини Јадра. Уколико се пак испостави да такав документ не постоји, тражимо да Ирена Вујовић поднесе неопозиву оставку на место министра заштите животне средине.


Министарка би требало да зна, да су испитивања ‘’Рио Тинта’’ у долини Јадра трајала закључно са прошлом годином (а не како она дилетантски наводи 2012.) и да се и даље обављају на потезу Липничког Шора, одакле компанија планира да добија воду за процес производње литијума.

ПАКТ и Коалиција против корупције у животној средини подсећају на недавно излагање у Српској академији наука и уметности професора Јагоша Раичевића који је јасно изразио сумњу у читав процес око доношења Студије процене утицаја на животну средину – за њено доношење требаће више од годину дана, а за јавну расправу  само месец дана, па је упитно ко може да пружи валидне примедбе за тако кратак временски рок који је предвиђен нашим законским одредбама. ПАКТ у саопштењу  упозорава и да “сви домаћи факултети крију од јавности документацију коју су припремали за ‘’Рио Тинто’’, као и да компанија са друге стране, крије имена аутора тих елабората и студија, па постоји основана сумња да ће се неки од њих наћи у стручној Комисији министарства које ће дати последњу реч о студији и упућеним примедбама”.


Коалиције против корупције у животној средини и ПАКТ-а истичу да ће врло брзо у јавност изаћи са новим сазнањима о уоченим коруптивним ризицима везаним за пројекат Јадар, а на министаркину изјаву да су проблеми становништва који живе на рубу обухвата рудника ‘’ситни“ и да нису везани за заштиту животне средине, већ правно-имовински статус одговарају да ће компанија за 40 година рада поред кућа мештана у долини Јадра депоновати 47.000 тона арсена, што никако не представља имовински проблем.

– Сложићемо се да је то правни проблем, али само кроз обећање да неко мора одговарати ако допусти овакав један пројекат у западној Србији. До тада, ПАКТ и Коалиција против корупције у животној средини саветују министарку Вујовић да поднесе оставку и да на тај начин помогне и себи и грађанима западне Србије – стоји на крају саопштења.

ЛН

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ДЕСЕТ ГОДИНА ”ХЕДЕРА ВИТЕ” – Ситнице поправљају свет

ТУРИСТИЧКА ОРГАНИЗАЦИЈА ГРАДА ЛОЗНИЦЕ – Бираш Србију, изабери Лозницу

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )