У ГРАДСКОМ БИОСКОПУ – Филмски класици Прашке школе

У ГРАДСКОМ БИОСКОПУ – Филмски класици Прашке школе

Од сутра до суботе, у биоскопу Центра за културу „Вук Караџић“ Лозничани могу погледати три домаћа филма настала под редитељском палицом три уметника, ученика Прашке школе, Срђана Карановића, Горана Марковића и Горана Паскаљевића. Пројекције се одвијају у склопу програма „Филмски класици – 55 година Прашке школе“, који реализује Мрежа киноприказивача Србије састављена од двадесет и две чланице, међу којима је и Центар за културу „Вук Караџић“, у сарадњи са Филмским центром Србије и „Центар филмом“.


У оквиру циклуса, сутра ће од седам увече биће приказан филм „Варљиво лето 68“ Горана Паскаљевића, у истом термину у петак публика може видети филм „Нешто између“ Срђана Карановића, а у суботу „Националну класу“ Горана Марковића.

Пре 55 година Срђан Карановић и Горан Марковић били су први студенти из бивше Југославије који су студирали режију на чувеној прашкој ФАМУ, а после њих ситигли су и Лордан Зафрановић, Рајко Грлић и Горан Паскаљевић. Циклус филмова обухвата по један филм Карановића, Марковића и Паскаљевића који су средином седамдесетих и касније, широм света прославили нашу кинематографију, а избор је направљен од њихових филмова који су изабрани на листу стотину најбољих српских филмова у 20. веку. Сви су дигитално рестаурирани.


„Центар филм“ створен је жељом чланова Удружења филмских радника и уметника Социјалистичке Републике Србије 1966. године у Београду. Првобитно као сервис филмских радних заједница који окупља ствараоце, подстиче иницијативе и ствара услове за остварење заједничких тежњи креативног духа филмске производње. Почетком седамдесетих добија назив „Центар филмских радних заједница“ да би коначно 1978. године прерастао у „Центар филм“.

Током 55 година филмског стваралаштва „Центар филм“ је био место сусретања преко 500 аутора и филмских радника, који су својим радом и стваралаштвом произвели више од 140 дугометражних и 120 кратких филмова најразличитијих тема, жанрова и стилова, остварили преко 370 учешћа на домаћим и међународним фимским фестивалима и освојио преко 260 значајних награда.

Пројекције најављених филмова биће организоване уз поштовање свих прописаних мера заштите од вируса ковид-19, а цена улазнице за сваки филм је 100 динара.

С. П.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )