ПОСЛЕ СКУПА У САНУ ОГЛАСИО СЕ ”РИО ТИНТО” – ”Пројекат ”Јадар“: шта је познато?“

ПОСЛЕ СКУПА У САНУ ОГЛАСИО СЕ ”РИО ТИНТО” – ”Пројекат ”Јадар“: шта је познато?“

Поводом одржавања дводневног научно-стручног скупа ”Пројекат ”Јадар“: Шта је познато?”, одржаног у Српској академији наука и уметности (САНУ), саопштењем се данас огласила компанија ”Рио Сава” која је поздравила иницијативу да се широј стручној јавности представе различити аспекти једне од ”најзначајнијих гринфилд инвестиција у Србији”.

У саопштењу наводе да је председник САНУ академик Владимир Костић истакао да се ”САНУ неће бавити било каквим опредељивањима”, већ ће трагати само за научно заснованим истинама.


– Понудићемо овај слободни простор комуникације за релеватне саговорнике са свих страна који ће користити језик науке, чињенице, факте, иако смо у САНУ свесни да не делимо иста мишљења… Када је у питању САНУ, овде се ништа не решава, али ћемо барем мало бити паметнији у разумевању целог проблема. Ако бисмо то постигли, овај скуп бих сматрао успешним – преносе његове речи и додају да је Зорана Михајловић, министарка рударства и енергетике, на скупу рекла да ”Незнање, страх и недостатак информација не смеју да буду препрека напретку“.

На скупу је постављено више од 60 питања од стране истакнутих стручњака, научника, професора и истраживача. Тим експерата, пре свега универзитетских професора окупљених око развоја пројекта ”Јадар“, аргументовано и детаљно је одговорио на постављена питања, и верујемо да ће изнете чињенице и подаци допринети да се зауставе неке од најчешће понављаних неистина о овом пројекту, наводе из ”Рио Саве”.


У саопштењу кажу да су изнели чињенице око којих се намерно, или случајно генеришу бројне заблуде и неистине. ”Јадар“ ће бити дубоки подземни рудник, а не о отворени ”коп“ на хиљаду и више хектара, како се често наводи. Вода ће бити узимана из алувиона реке Дрине, не из Дрине и Јадра, и то четири стохиљадита дела просечног тока Дрине. Неће имати ни течно јаловиште, самим тим ни брану, ни печење руде на 1.200 степени, ни третирање сумпорном киселином на 250 степени. За растварања руде неће се користити 36.000 м3 воде на дан, већ 6-7 пута мања количина воде од наведене, при чему ће преко 90 одсто те воде бити већ коришћена и рециклирана – а не чиста вода. Присуство арсена, како показују бројни тестови, је око сто пута мање од лимита дефинисаног Правилником о категоријама, испитивању и класификацији отпада. Процес прераде не генерише опасна испарења, првенствено због ниских температура процеса и због саме технологије (и без филтера испарења би била испод законске границе).

Садржај токсичних метала у руди је низак. Постројење је класификовано као постројење нижег СЕВЕСО реда, што значи да је препознато као постројење ниског ризика акцидената док на територији ЕУ постоји више од 12.000 постројења категорисаних и дефинисаних овим правилником. Струја ће бити искључиво зелена.


Испуштање пречишћене и минерализоване воде биће на нивоу од 0,8 одсто рударске индустрије и 0,1одсто укупне индустрије у Србији, тврди ”Рио Сава”, ћерка компаније ”Рио Тинто” ,у свом данашњем саопштењу и предлаже да следећи низ разговора, са истим или ширим учешћем стручњака, буде организован када сви материјали и студије буду завршени.

(Т.М.С)

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ГРАДОНАЧЕЛНИК О “ЈАДАРИТУ” – Не сме се прећи “црвена линија”

ЖИВОТ У ДОЛИНИ ЈАДРА – Рудник није бања

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )