ГРАДОНАЧЕЛНИК О “ЈАДАРИТУ” – Не сме се прећи “црвена линија”

ГРАДОНАЧЕЛНИК О “ЈАДАРИТУ” – Не сме се прећи “црвена линија”

Са привредног значаја откривања минерала јадарита у последње време стигло се до еколошког аспекта потенцијалног отварања рудника за његову експлоатацију. Помиње се опасност по животну средину, претварање ораница у депонију јаловине, загађење река Јадар и Дрине, ваздуха, воде, земљишта. шта је став града на чијој се територији налази јединствени минерал, за ЛН говори градоначелник Видоје Петровић

Први човек града подсећа да је “Рио Тинто”, једна од водећих светских компанија у областу рударства,  у Лозницу дошла с почетка 2004. године, не желећи, како рече, да подсећа ко је тада био на власти, као и да се ту ради о надлежности републике, а не локалне заједнице.

– Они који су им тада дали одговарајућа решења и дозволе да обављају рударска истраживања нису им дали решење да саде цвеће. Тај пројекат се развијао свих ових година, тада су створене одговарајуће формално-правне обавезе и оно што је свакако добро за наш крај јесте чињеница да је овде откривен нов минерал назван јадарит. То је нешто што може да користи Лозници у промотивном смислу, а не смемо заборавити да без интензивирања привредне активности не можемо очекивати значајно бољу будућност. Међутим, морамо имати на уму да постоје ствари које су примарног карактера и које немају алтернативу. Ако пођемо од тога да је човек највећа вредност, да бисмо то очували морамо увек у сваком послу на прво место да ставимо очување заштите животне средине, здравља и безбедност људи. Сваки посао, пројекат, био мање или више профитабилан, не сме да пређе “црвену линију” која би угрозила животну средину и здравље људи. То је мој лични став, то је став града и ту нема никакве дилеме – објашњава Петровић.


Питање је ко може и ко је позван да нам пружи уверавања, уз законом утврђене процедуре, да ће процес експлоатације, прераде и других активности бити организован у складу са законом и да ће бити све предузете мере које ће гарантовати очување животне средине, здравље и безбедност људи, каже он. За њега је то, како каже, искључиво струка, подсећајући да је “Јадар” пројекат од националног значаја и надлежност над њим има република и њени органи.

– Одговоре морају дати институције, а они се добијају кроз истраживања утицаја на животну средину, одговарајуће студије и тиме треба да се руководимо. Ми то не можемо, нисам компетентан да дајем оцену, ја износим став, рационалан став који одражава мишљење, рекао бих, укупног грађанства. Апсолутно немам ниједан разлог, или га не видим, да не верујем својој држави. Верујем држави, Влади Србије и као члан радне групе, коју је она основала, и те како о томе разговарам, износим и преносим све оно што долази до мене са терена, бојазан људи и њихове страхове. Све то преносим од добронамерних који од овога не желе да праве политику, који своје страхове не испољавају кроз неке политичке боје, него или немају довољно информација или још увек до њих нису све допрле. Зато је важан дијалог. Сведоци смо да се са свих страна прво изговара “животна средина, здравље и безбедност људи на првом месту”. Ако смо се сви сложили око тога, у чему је проблем да о томе  разговарамо – каже градоначелник.


Сматра да о томе морају говорити професори са угледних универзитета, научно-истраживачки радници, референтне установе у Србији које се баве тим послом и последњу реч даје Влада Србије. Петровић подсећа да Лозница никада у историји није имала већу ни конкретнију подршку државе него последњих пет, шест година од довођења инвеститора, до бројних и великих улагања у разне видове инфраструктуре. 

– Да ли је логично да неко ко је толико помогао Лозницу и Лозничане уради нешто лоше што би овај град направило црном мрљом? Мени није. Мислим да се овде желе ствари политизовати, али се у једном слажем –  треба нам стални дијалог, и треба да нам кроз одговарајуће студије најреферентније установе и Влада Србије дају уверавања да овај пројекат неће прећи “црвену линију” која би угрозила здравље и безбедност људи и животну средину – закључио је Видоје Петровић за ЛН.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – Крупањ и Мали Зворник без новозаражених

ЖИВОТ У ДОЛИНИ ЈАДРА – Рудник није бања

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )