ОД ЛЕТА – Гледаће вас Соколово око

ОД ЛЕТА – Гледаће вас Соколово око

После Београда, Нови Сад и Лозница ће бити, засада, једини градови у Србији у којима ће функционисати вишенаменски систем за контролу целокупног мирујућег саобраћаја у граду тзв. соколово око. У градској управи у Лозници прошлог понедељка потписан је уговор о набавци тог система са фирмом “ПСЦ мобил солушн” из Београда која је била најповољнији понуђач. Како је за ЛН изјавио Жељко Радовић, директор ЈКП “Паркинг-сервис”, рок за уклапање тог система у систем “Паркинг-сервиса” и Комуналне милиције је два месеца.     


– Систем је вишенаменски, контролисаће целокупни мирујући саобраћај у граду, како паркирање на јавним паркиралиштима, тако и непрописно паркирање, што нам је и циљ с обзиром на то каква је ситуација у граду. Контролисаће паркирање на местима која нису за то предвиђена, као што су, тротоари, зелене површине, коловозне траке, а подаци ће стизати надлежним органима,  Комуналној милицији и “Паркинг-сервису” – напомиње Радовић. Систем ће почети да функционише када се заврши период уградње. Како објашњава Радовић, у питању је софтверско-хардверски систем за вишеугаоно снимање који шаље податке, прилагодљив је и системом магнета се лепи за кров возила а подешава се под углом којим се паркира возило 90,40 степени. То је систем за брзо снимање које идентификује и врсту возила, регистрацију, површину на којој се возило налази тако да ће свако према својим надлежностима радити тај део посла.

На нашу опаску да искуства показују и лоше стране овог система који сними возача док се паркира, а још није укуцао број регистрације возила, Радовић каже да је то мали проценат и да по Закону о безбедности саобраћаја све до три минута је заустављање возила, а преко тога се сматра паркирањем. Питали смо и да ли се очекује негодовање грађана због увођења овог система пошто у нашем граду постоји проблем паркирања, односно недовољан број паркинг-места.                                                                                                                              

– Огроман део грађана су таоци два-три одсто оних који се бахато паркирају на тротоарима или неким другим површинама које нису за то предвиђене тако да је у интересу већег дела грађана да се непрописно паркирање сведе на минимум, колико је то могуће. Ово је само једна од помоћи да се уведе ред у контролу паркирања како на паркинг-местима, тако и на површинама на којима није дозвољено паркирање – одговорио је Радовић.                                       

У Лозници тренутно има 1.650 паркинг-места, а по речима Радовића, увек има слободног места  у другој зони у улицама Светог Саве, Драгољуба Поповића, Бранка Радичевића, Георгија Јакшића, Београдској и Булевару Доситеја Обрадовића.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ВРЕМЕ – Променљиво облачно и свежије

СРЕСКЕ КУЋЕ ЛОЗНИЧКЕ – Године пролазе а сећања и даље трају

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )