НСЗ КОНКУРС ЗА САМОЗАПОШЉАВАЊЕ – Пријаве до 17. маја

НСЗ КОНКУРС ЗА САМОЗАПОШЉАВАЊЕ – Пријаве до 17. маја

На јавни позив за доделу субвенција за самозапошљавање који је Национална служба за запошљавање (НСЗ) расписала 2. априла, до сада је пристигло више од осамдесет пријава. Овај  јавни позив  намењен  је онима  који  имају идеју за покретање посла којим би се бавили. Међу планираним врстама делатности су и производња, производно занатство, здравствене и интелектуалне услуге, услужно занатство, грађевинарство, угоститељске услуге.

Право за добијање ове субвенције остварују само они који су пријављени на евиденцији незапослених са завршеном обуком коју је организовала НСЗ или нека друга овлашћена организација. Услов је и да су  измирили раније обавезе и сва дуговања према овој служби. Такође, субвенција за самозапошљавање може се добити удруживањем више незапослених, оснивањем привредног друштва  и, у том случају, свако лице појединачно, треба да поднесе захтев.


Овај вид државне помоћи додељује се у једнократном износу од 250.000 динара, односно 270.000 динара за особе са инвалидитетом. Они који је добију имају обавезу да обављају делатност за коју су регистровани и да најмање дванаест месеци измирују доприносе за обавезно социјално осигурање. Право на субвенције не може се остварити за послове за које је утврђено да их особа са инвалидитетом не може обављати, као ни за оснивање удружења, а не могу га остварити ни они који су већ користили субвенцију за самозапошљавање делом или у целости финансирану средствима НСЗ. Конкурс за добијање субвенција за самозапошљавање  расписан је до 17. маја, када је и последњи рок за достављање пријаве са бизнис-планом.

Да подсетимо, НСЗ је 2. априла расписала укупно тринаест јавних позива намењених послодавцима и незапосленим лицима за које ће бити издвојено 5,75 милијарди динара, од чега 550 милиона за особе са инвалидитетом. Већина тих позива отворена је до 30. новембра, а за особе са инвалидитетом до 31. децембра. Предвиђено је да се овим јавним позивима обухвати више од 18.000 незапослених.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – За празнични викенд у Лозници мање од 20 новопозитивних

ОД ЛЕТА – Гледаће вас Соколово око

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )