НАРОДНО СТВАРАЛАШТВО – Лозничани у „Звуцима мога краја“

НАРОДНО СТВАРАЛАШТВО – Лозничани у „Звуцима мога краја“

У недавно објављеној публикације „Звуци мога краја“, која је део пројекта одобреног на јавном конкурсу Центра за промоцију науке из Београда, а чији аутор и координатор је Снежана Шалаи Тибор, наставник музичке културе у ОШ „Вук Караџић“ у Шапцу, заступљена је и Лозница коју представљају певачка етно-група „Лозице“ и гуслар Милутин Ђуричић. Пројекат су заједнички реализовале основне школе из Шапца, Мајура и Лознице с идејом да се истражује и представи народна музика и традиција народа Мачванског округа. Обављена је теренска настава и прикупљање података од најстаријих мештана из села у пречнику од 30 километара од Шапца и Лознице, сви подаци су потом обрађени, дигитализовани и објављени у билтену, а његово представљање уследиће чим епидемијске мере то дозволе.

– Билтен је представљен само ужем кругу сарадника на овом пројекту, преко интернет платформе, а у плану је званично представљање пред публиком. Са гусларом Ђуричићем ми смо заступљени у публикацији као представници лозничког краја, а поред података о нашем раду, уврштен је и тонски запис нашег певања. Он ће бити објављен на диску који прати овај билтен – каже Дуња Блажић, оснивач и уметнички руководилац етно-групе „Лозице“.

Пројекат „Звуци мога краја“ трајао је од октобра прошле до априла ове године, а билтен обухвата историјат Мачве, музичку традицију и приказ одеће, обуће и игара мачванског краја.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )