ГРАДОНАЧЕЛНИК ВИДОЈЕ ПЕТРОВИЋ – Признање НАЛЕД-а није изненађење

ГРАДОНАЧЕЛНИК ВИДОЈЕ ПЕТРОВИЋ – Признање НАЛЕД-а није изненађење

Лозница је шампион у предузетништву за прошлу годину у категорији великих локалних самоуправа, саопштила је пре неколико дана Национална алијанса за локални економски развој (НАЛЕД). Градоначелник Видоје Петровић каже да познаваоце прилика у нашем граду, а и у земљи, ова лепа вест није изненадила јер Лозница има континуитет у спровођењу врло одговорне политике, пре свега када су у питању овдашњи привредници и предузетници, а свих минулих година активном политиком и применом конкретних мера стварано је из дана у дан повољно пословно окружење.

Према Петровићевим речима, потврда сталног унапређења пословног окружења јесу и многа признања која су стизала и раније, а Лозница је један од прва три града који је добио сертификат повољног пословног окружења.


– Ово нас је обрадовало и потврђује да смо и овога пута, у врло сложено време које је погодило привреду на глобалном нивоу, а сигурно и наше привреднике и предузетнике, имали слуха и покушали да све оно што је у делокругу рада и у надлежности локалних самоуправа и спроведемо. Биле су то мере ослобађања одређених обавеза оних највише погођених мерама које је због пандемије доносио Кризни штаб, односно Влада Србије, а понекад и Градски штаб за ванредне ситуације. То се пре свега односи на ослобађање плаћања такса за истицање фирме, на пословном простору, закупа пословног простора у власништву града, обавезе плаћања избацивања и депоновања смећа, као и грејања за све кориснике “Топлане” Овде је реч о оним привредним друштвима и предузетничким радњама којима није био омогућен рад у том периоду и ове мере смо спроводили да им помогнемо. Испоставило се да је то све уз мере Владе дало добре резултате, а најбоља потврда тога је да када упоредимо 2019. и 2020. имамо изузетно повећање броја привредних друштава и предузетничких радњи. То видимо и када посматрамо буџет града Лознице. Имамо раст прихода, пре свега, на позицији доприноса на зараде запослених, што је потврда да људи раде, број запослених се повећава као и износ зараде на месечном нивоу. Друга позиција на којој се значајно увећава приход буџета јесте приход по основу пореза на имовину физичких и правних лица при чему морам истаћи да Лозница осам година није увећавала стопу пореза. Имамо фиксну пореску стопу и чињеницу да је Лозница једно од три највећа градилишта у Србији када се упореди број становника у односу на изградњу – каже Петровић за ЛН додајући да признање НАЛЕД-а “радује и обавезује”.

Он подсећа да је Лозница деценијама била на зачељу, да ју је затекао као “паланку”, а ово је признање добијено у групи највећих локалних самоуправа. Политика коју заступам као и странка којој припадам пре свега је окренута будућности и то свако може видети, на сваком кораку, ово је само један у низу доказа, каже градоначелник.

– Морам исказати огромно поштовање лозничким привредницима и предузетницима на напорима које чине да одрже производњу, задрже запослене и на сарадњи коју град има са њима, а она је на изузетно високом нивоу. То не значи да нема места да се та сарадња продубљује и даље побољшава, у будућности још снажније чује глас привредника и предузетника, али исто тако ништа мање и радника. Морамо упоредо да водимо одговорну политику и када је у питању подстицај привреди и предузетништву, али и брига о радницима, њиховим правима,висини зарада и свему што је нормално за цивилизовано, демократско друштво – каже први човек Лознице.

Према подацима НАЛЕД-а, од почетка године до краја јуна 2020. Лозница је имала 931 привредно друштво, (целе 2019 – 924), 3.358 предузетника, годину пре 3.225, четрдесет и пет новооснованих привредних друштава, 563 новоснованих предузетника, 69 угашених привредних друштава (2019 – 209) и 314 предузетника (2019 – 323). Иначе, иза Лознице су у категорији у којој је шампион остали Стари град (621,7) и Врачар (40.0).


Подршка

 Град Лозница је једна од првих локалних самоуправа која је формирала Локални савет за запошљавање и од 2004. године издваја средстава за подстицај запошљавање кроз програм суфинансирања мера. Програми се реализују у партнерству са Националном службом за запошљавање и учешће оба партнера у финансирању програма је у равноправном износу од по 50 одсто. Према подацима градске управе, од 2004. године мерама активног запошљавања обухваћено је 4.576 лица, а за суфинансирање ових мера Лозница је издвојила скоро 169 милиона динара. Сваке године се Локални акциони план запошљавања прилагођава тренутним захтевима привредних друштава и незапослених лица. Тако је град 2020. године издвојио 18,7 милиона динара за суфинансирање ових програма и то кроз три мере – субвенција за запошљавање лица из категорије теже запошљивих, јавни радови и стручна пракса, наводе из градске управе.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – У Крупњу најмање новозаражених

УОЧИ ВАСКРСА – Осликана јаја на саборишту

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )