ПРЕДАВАЊЕ О КАТАРИНИ ИВАНОВИЋ – Прва српска сликарка у „Свету жена“

ПРЕДАВАЊЕ О КАТАРИНИ ИВАНОВИЋ – Прва српска сликарка у „Свету жена“

Још један од програма прошломесечне манифестације „Свет жена“, који због епидемијске ситуације није одржан у планираном термину, Центар за културу „Вук Караџић“ најављује за сутра (27. април), у Сталној поставци слика Миће Поповића и Вере Божичковић Поповић. Реч је о предавању посвећеном Катарини Ивановић, првој српској сликарки. Предавање ће одржати Љиљана Чубрић, музејска саветница.


Катарина Ивановић (1811-1882) била је прва академски образована сликарка у Србији и прва жена почасни члан Српског ученог друштва која је целокупни ликовни опус поклонила Народном музеју у Београду. Сликала је, углавном, портрете, насликала је ликове многих угледних Београђана тог времена, а стварала је и историјске жанр-композиције и мртву природу. Њена најпознатија дела су „Аутопортрет“ из 1836. године, „Корпа са грожђем“ (1838), „Портрет Симе Милутиновића Сарајлије“ (1840), „Италијански виноградар“ (1842).

Музејска саветница Љиљана Чубрић, као историчарка, својим преданим радом писала је и сачувала од заборава повест о знаменитим српским женама попут Мине Караџић, Милице Стојадиновић Српкиње, кнегиње Љубице, а о Катарини Ивановић је рекла да њена животна прича „није обична прича о даровитој девојци. Она је много више повест о једном времену, о трагичној судбини многих жена… У време када је жена у јавном животу Европе била истинско чудо, једна даровита госпођица дрзнула се да постане сликар. После 210 година од рођења Катарине Ивановић тренутак је да се подсетимо на живот и дело ове велике сликарке“.

Почетак предавања је у 12 сати.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ДА ПИТАМО ЗАЈЕДНО – Када ће прорадити „појило“

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – У последњих седам дана мање новозаражених

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )