НАШИ СМО – Бунга-бунга

НАШИ СМО – Бунга-бунга

Силвио Берлускони, један од најбогатијих људи на свету, најдуговечнији премијер, медијски магнат, рекло би се “италијански домаћин”, још увек се није ослободио судских поступака због проституције са малолетницама на оргијама које је организовао у својој вили пре 11 година.Тренутно се против њега води поступак због потплаћивања девојака да о томе ћуте. Берлускони је своје журке звао бунга-бунга. И Драган Марковић Палма, српски домаћин из Јагодине, тако је звао своје журке на које је, по тврдњи Маринике Тепић, потпредседнице Странке слободе и правде, доводио и подводио малолетнице другим моћницима из власти.

Мариника је у понедељак на конференцији за штампу пустила и снимак сведочења мушкарца чији је идентитет био заштићен, а већ наредног дана медији су ископали интервју Ане Брнабић дат 2016. године за новогодишњи број Курира у којем је на питање о односу Драгана Марковића Палме према њој одговорила: “Звао је ме да учествујем на његовим бунга-бунга журкама. А шта су бунга-бунга журке? – То сам и ја питала. Објаснио ми је. На тим бунга-бунга журкама се забављамо, певамо, ту могу да се љубе мушкарци са женама, жене са женама, али не могу мушкарци с мушкарцима”. Ана Брнабић се није оглашавала о том случају, бар у време писања овог текста.


Тужилаштво из Јагодине је покренуло поступак на основу јавног сазнања и самоиницијативно дате изјаве Драгана Марковића Палме. Он је и у изјавама за медије негирао све оптужбе тврдећи да су политички мотивисане. И ту би требало стати и сачекати да правосуђе каже своје. Али то се неће догодити и није некаква мудрост потребна да би се предвидео след догађаја. Мариника ће, поред доказа које ће предати тужилаштву, наставити да јавно дозира нове детаље, Палма ће наставити да дискредитује Маринику, таблоиди ће се сврстати на његову страну, не дај боже да процури име неке од девојака, зажалиће што се родила, све жене из јагодинског јавног сектора ће устати против Маринике, коалициони партнери ће бити благо уздржани, Цеца ће тврдити да је Палма цар над царевима, можда ће Шешељ понудити да га заступа и, наравно, за све ће бити крив Ђилас. Већ виђено у случају Јутке с том разликом што Јутку није оптужила политичарка, него жртва која је при том храбра и јака жена.

Под претпоставком да су Мариникине оптужбе основане, тешко је замисливо да би у овом случају нека млада особа смогла снаге да јаво иступи и сведочи. Под претпоставком да се Мариника залетела, то не само да био крај њене политичке каријере, него би то бацило сенку и на сва друга питања која је отварала, што би власти добро дошло. Када бисмо били одговорно а не политикантско друштво, овај случај би најпре био измештен из Јагодине, добио би највиши степен правосудне и јавне позорности јер је реч о потенцијално више кривичних дела за која је упрто прстом у представника јавне функције, да не кажемо “државног човека” и не би се никоме ни судило ни пресуђивало у медијима. Ни Мариники ни Палми. Нити особи која је пристала да сведочи. Просто, с вером бисмо чекали пресуду као насушну потребу.  


Оно чиме би коначно требало да се бавимо јесте питање јавне декаденције и систематског урушавања свих вредности на којима почива пристојно друштво. Гушимо се у насиљу, вербалном, које је већ добило све облике друштвене прихватљивости па се онда чудимо када од деце чујемо оно што су покупили из телевизијских програма које прате у кући или са друштвених мрежа. Правимо се да не видимо какве узоре деци намећу ријалити програми и колико се проституција промовише преко медија са националном феквенцијом или најчитанијих таблоида. И сад замислите девојчицу у осетљивим годинама, која је ускраћена за све што јој је потребно и што би желела, како седи у соби и гледа неку силиконку са тарифом. Познате, популарне. Значи, успеле у животу. И нико се не стиди њиховог успеха. Све док буде тако, нико не треба да се чуди што петнаестогодишњакиње завршавају на бунга-бунга журкама. Нити сме да их осуђује. Пут до те журке води преко микрофона – са говорница или из ријалити соба и немоћи родитеља заузетих бригама како да их прехране. И нашег лицемерног згражавања.

Већ ми је мука од дана који следе. Бојим се да ће “случај Палма”, био он крив или невин, учврстити у уверењу многе жртве моћника да треба ћуте. Или да треба да узму правду у своје руке. И једно и друго на своју и нашу штету. Уз наше саучесништво.

Зорица Вишњић

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НАШИ СМО – Ђубре

НАШИ СМО – Студенти

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу 

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )