МУЗЕЈ ЈЕЗИКА И ПИСМА – Изложбом обележен јубилеј

МУЗЕЈ ЈЕЗИКА И ПИСМА – Изложбом обележен јубилеј

Музеј језика и писма у Тршићу обележио је данас јубилеј, десет година постојања, а тим поводом Центар за културу „Вук Караџић“, који се стара о њему, приредио је дводневни програм под називом „Језик у (не)материјалном културном наслеђу“. Дани Музеја језика и писма отворени су изложбом „Писање, штампање, дигитализација – промене заједница и замишљања“, ауторке Ане Чугуровић, кустоса етнолога-антрополога у музеју.


Поставка приказује ове три важне промене у историји које су у вези са језиком, а које су промениле целокупно друштво и на различите начине шириле заједништво и стварале нове и другачије везе међу људима. Манифестацију је отворила Снежана Нешковић Симић, директорка Центра за културу, подсетивши да је Музеј језика и писма отворен 21. априла 2011. године, на крају ”Године књиге и језика”, и да изложба коју су припремили само наставља причу о променама у српском језику које су се дешавале током његовог развоја.

– На десетак паноа приказан је пут од писања, преко првих штампаних трагова, до дигитализације којом се данас чувају сви ти писани и штампани трагови. Језик је жив и он се кроз различите начине изучава, као што је то некада радио Вук Караџић, кроз изучавање и упоређивање народног и књижевног језика. Културни идентитет једног народа је језик и зато је значајно што ми имамо овакав музеј – рекла је она.

У име градске управе посетиоцима се обратио Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника, који се осврнуо на све оно што је учињено у Тршићу у протеклој деценији, истичући да је Вуково родно село најадекватније место за изучавање језика, писма, обичаја и српске културе.

– Музеј је организовао многе изложбе и у другим градовима у Србији, али и изван наших граница у Љубљани, Бечу, Хамбургу, Франкфурту, Солуну, а угостио је и друге музеје који су се овде представљали својим програмима. Организоване су различите радионице и летње школе језика, а језик је неодвојив од народа и према њему се морамо односити као према нечему нашем личном, поштовати га у свакој прилици. Вук је рекао да су три најсветије ствари једног народа закони, језик и обичаји, а ми данас у Тршићу имамо научно-образовни културни центар где млади могу да изучавају наш језик у најбољим условима – казао је Ђокић.

Поставку је званично отворио др Бранко Златковић, виши научни сарадник Института за књижевност и уметност, подсетивши на Вукову реченицу да „што год су људи на овом свету измислили, и не може се поредити с писмом“.


– Изложба је адекватна поводу, јубилеју овако значајног музеја, међутим, ма како реконструисали токове цивилизације, првенство има усмена реч, како и стоји у Старом завету. Човек је имао порив да забележи своју мисао, прошлост или идеје па се тако створила и техника писања. Словенски просветитељи су тек појавом хришћанства ширили писменост међу балканским и јужним Словенима, али је убрзо до изражаја дошла раскошност средњовековних српских и словенских рукописа у националним редакцијама – рекао је др Златковић.

Он се осврнуо и на рад Вука Караџића поредећи тадашње време са садашњим, објаснивши да, када би данас Вук ходао од Лознице до Тршића, наишао би на неколико штампарија, а некада је то једва чинио и у великом царском Бечу. До неких од њих данас можемо доћи само у присуству библиотекара, уз опрез да се папир не претвори у прах. Доласком дигитализације све то је сада много једноставније – рекао је.

Ауторка изложбе Ана Чугуровић објаснила је да посетиоци могу сазнати нешто о значајним догађајима који су пратили ове промене у свету и њихове утицаје у српском друштву. Како је истакла, Музеј језика и писма настоји да кроз интерактиван однос са посетиоцима сачува савремене навике говорника српског језика на свим нивоима језичке употребе и да укаже на промене и узроке промена у српском језику.

– Изложба је постављена као повод за отварање нових разговора са ауторима који су проучавали ове теме. Захвални смо свима који су у протеклих десет година допринели развоју Музеја, а сви ти људи и програми давали су му живост и чинили да постане једно од незаобилазних тачака тршићког комплекса у који радо свраћају посетиоци – рекла је Ана Чугуровић.

Истим поводом сутра ће бити одржано онлајн предавање „Из уста народа у перо великог писца“, о кратким говорним облицима у „Знаковима поред пута“ Иве Андрића. Предавач је професорка емеритус др Љиљана Пешикан Љуштановић, која ће указати и на 60. годишњицу од уручења Нобелове награде српском писцу.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ПОСЛЕ ВИШЕ ОД ДВЕ ГОДИНЕ ЧЕКАЊА – Отворена пречица у Бањи Ковиљачи

У ДОЊЕМ ДОБРИЋУ – Први пут обележили 21. април

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )