ПРЕ 80 ГОДИНА У ДОЊЕМ ДОБРИЋУ – Први хици у окупатора

ПРЕ 80 ГОДИНА У ДОЊЕМ ДОБРИЋУ – Први хици у окупатора

Тачно осам деценија навршава се сутра, 21. априла, откако је код села Доњи Добрић пуцано у припаднике немачке војске који су 1941. године окупирали тадашњу Краљевину Југославију.

Група војника тада већ бивше југословенске војске је, четири дана после потписане капитулације, изнад села Доњи Добрић направила заседу. Тога дана у њу је упало десетак немачких војника који су према Видојевици кренули из оближње Лешнице. То се, како пише у књизи ‘’Јадар у прошлости 2’’ догодило код Крнића колибе, изнад моста на дубоком потоку,  а тога дана је мањи одред пешадије пошао у Доњи Добрић да покупи оружје и претресе део терена.


Током борбе убијен је један немачки потпоручник, а рањен је други, као и један наредник. После напада група војника удаљила се према планини Цер, а у Доњи Добрић је потом стигла јединица немачке 60. пешадијске дивизије. У знак одмазде наредног дана је спаљено читаво село и побијена сва стока. Немачка артиљерија је затим читав сат тукла насумице планину Цер. Око 70 мушкараца је заробљено у Лешници и Доњем Добрићу и узето за таоце са претњом стрељања, ако се напад понови. Био је то први оружани отпор немачким јединицама после потписивања капитулације.

Због тога је, два дана касније, оберлајтнант Тин. командант Месне команде Лознице, издао проглас у коме је становништву Лознице стављено на знање да ће ‘’ако се испали ма један метак на једног немачког војника’’ или се покуша то учинити, одмах на тргу бити убијено 50 мушкараца, а ‘’цео град бити претворен у пепео’’. Било је то први први пут у окупираној Југославији да се помињу немачке жртве и прети одмаздом према цивилима, готово шест месеци пре наредбе немачког генерала Франца Бемеа, из октобра 1941. да се за једног погинулог немачког војника стреља сто заробљеника или цивила, а 50 за рањеног.


До сада 21. април, као дан када је на окупатора испаљен први метак, није званично обележаван и о њему шира јавност мало зна, иако је о томе писано још пре три деценије у књизи  ‘’Јадар у прошлости 2’’.

Т.М.С

Фото: Немачки војници код Лознице 1941. године, из немачких архива

(опширније у петак у штампаном издању  Лозничких новости)

ПРОЧИТАЈТЕ И…

‘’РИО ТИНТО’’ ОДРЖАО ОНЛАЈН САСТАНАК – Отворени за разговор

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – Мање од 150 новозаражених

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

 

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )