ЈУБИЛЕЈ МУЗЕЈА ЈЕЗИКА И ПИСМА – Изложба о језичким променама

ЈУБИЛЕЈ МУЗЕЈА ЈЕЗИКА И ПИСМА – Изложба о језичким променама

Музеј језика и писма у Тршићу обележиће сутра јубилеј, десет година постојања, изложбом „Писање, штампање, дигитализација – промене заједница и замишљања“, ауторке Ане Чугуровић, кустоса у музеју.

Поставка приказује три важне промене у историји које у вези са језиком, а које су промениле целокупно друштво и на различите начине шириле заједништво и стварале нове и другачије везе међу људима. Центар за културу „Вук Караџић“, који се стара о музеју, позива зантересоване да дођу на изложбу и сазнају нешто о значајним догађајима који су пратили ове промене у свету и њихове утицаје у српском друштву. Изложбу ће у 12 сати отворити др Бранко Златковић, виши научни сарадник Института за књижевност и уметност.


Дани Музеја језика и писма, настављају се у четвртак онлајн предавањем „Из уста народа у перо великог писца“, а реч је о кратким говорним облицима у „Знаковима поред пута“ Иве Андрића. Предавач је професорка емеритус др Љиљана Пешикан Љуштановић, а предавање се може пратити путем зум (Zoom) платформе од 12 сати.

– Музеј језика и писма у Тршићу настоји да кроз интерактиван однос са посетиоцима сачува савремене навике говорника српског језика на свим нивоима језичке употребе и да укаже на промене и узроке промена у српском језику. Изложба коју смо припремили постављена је као повод за отварање разговора са ауторима који су проучавали ове теме. Другог програмског дана, поводом 60 година од уручења Нобелове награде Иви Андрићу, организоваћемо онлајн предавање на зум платформи, а приступни линк преко којег ће сви заинтересовани моћи да се укључе и присуствују предавању биће објављен на нашој фејсбук страници – саопштили су из Центра за културу „Вук Караџић“.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

(НЕ)ПОШТОВАЊЕ МЕРА – Прекинуто ‘’корона славље’’

ТУРИСТИЧКА СИГНАЛИЗАЦИЈА У ЛОЗНИЦИ – У складу са најновијим стандардима

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )