МИГРАНТИ НА ДРИНИ – Увек има неко да их води преко

МИГРАНТИ НА ДРИНИ – Увек има неко да их води преко

Цена преласка је 100 евра по особи, а сигурна веза до Брчког, одакле настављају пребацивање у Хрватску, креће се од 1.500 до 2.000 по човеку док је за породице од 2.500 па и до 5.000 евра, тврде илегални мигранти спречени у илегалном покушају преласка у БиХ. Сваки мигрант има мобилни телефон и интернет тако да и не мора да борави поред Дрине да би знао какав је њен водостај. Они никада и нигде не иду напамет, све им је нацртано и објашњено, а поред телефона и навигације нема грешке, каже саговорник ЛН

Већ неколико година, са првим лепим данима који најављују пролеће у лозничком крају почну у већем броју да се појављују илегални мигранти, они који не бораве у камповима и центрима за азил. Прво њих неколико, па десетак, а онда како расту температуре, тако се повећава и њихова бројност и жеља да се преко Дрине докопају Босне и Херцеговине, а онда продуже даље на Запад.

Тако је и овде године, упркос корони, мигранти се све чешће виђају на уобичајеној локацији код аутобуске станице, али и железничке у Бањи Ковиљачи. Да су поново почели да раде ”канали” за пребацивање преко ћудљиве Дрине, сведоче и недавна два хапшења, једно криминалне групе за кријумчарење од стране наше полиције, а онда и чамца пуног миграната који је пресрела Гранична полиција БиХ. Познавалац прилика на терену каже да се и даље претежно ради о држављанима Авганистана и Пакистана, а осим њих у мањем броју се појављује Сиријци и Иранци. Мигранти, као и њихови кријумчари са обе стране реке, користе за пребацивање исте локације где се обавља илегално пребацивање роба. То су погодна места како за редован шверц тако и пребацивање миграната пошто су све друге локације ризичне, а ко је у том “бизнису”  зна где је реку Дрину најлакше прећи, препливати, или у чамцу.


– Према причи илегалних миграната који су враћени са леве на десну обалу Дрине, цена преласка је 100 евра по особи, а сигурна веза до Брчког, одакле настављају пребацивање у Хрватску, креће се од 1.500 до 2.000 по човеку, док је за породице од 2.500 па и до 5.000 евра. У њихово кријумчарење укључени су људи са наше и босанске стране, али то не може да функционише уколико у све није умешан и бар један од  миграната. Посредник увек постоји, најдуже се задржава на нашој територији и претпоставља се да има добру зараду. Они никада и нигде не иду напамет, све им је нацртано и објашњено, а поред телефона и навигације нема грешке. Има појединих група која самостално делују, али се претпоставља да је ту реч о сукобу међу њима самима – каже наш саговорник.

Мигранти стижу аутобусима, једни одлазе на једну, други на другу страну Дрине и званичне процене колико их прође овим крајем, нема. Највише их је када се поправе временски услови, а нарочито када је водостај Дрине мали па је лако на неким местима и прегазити. Сваки мигрант има мобилни телефон и интернет тако да и не мора да борави поред реке да би знао какав је водостај. Негде се стационирају и чекају повољан тренутак за пребацивање.

Свакако да су најактивнији у данима када су метеоролошки услови повољни, а посебно када опадне водостај на реци. Водостај могу пратити и преко интернета тако да не морају напуштати тренутно уточиште да би видели колика је вода.


– Поново их има и на железничкој станици, а доскора су били у хотелу ”Гучево”. Реаговала је полиција па их тренутно тамо нема. У Лозници су углавном на старом месту код аутобуске станице. Проблем су напуштени објекти као што је железничка станица или празне викендице поред Дрине где се стационирају док им се не укаже прилика за прелазак. Мувају се и око Дома културе у Бањи Ковиљачи којом повремено пролазе у групама по петнаестак па и више њих. Што се тиче крађа, у скорије време није било забележених случајева. Свакодневно у последње време покушавају како из БиХ да уђу у Србију, тако и из Србије покушавају да уђу у БиХ преко железничког и Старог моста у Малом Зворику. Начин је исти, претрчавањем па ако им успе – каже наш саговорник.

Присуство илегалних миграната, углавном младих људи са ранчевима на леђима, на путу хиљадама километара од куће, којима је овај крај на рути ка Западу, траје већ годинама. Да ли се и шта чини на спречавању њиховог доласка и проласка, за јавност и нема видљих потеза. Повремена вест о хапшењу кријумчара или хватању групе миграната, подсети на  проблем, некада се чује да је река негде избацила некога од њих који није успео да пређе опасну Дрину и то је све. “Жмури” се отворених очију по систему само да не направе неки проблем и нека иду што даље одавде. Очигледно је да мигрантима Србија није циљ ни место где сањају да остану, жеља им је Запад, ми смо им успутна станица са јединственом жељом и једних и других – да је што пре напусте.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – У Крупњу, Љубовији и Богатићу више активно оболелих

ЈАВНИ ПОЗИВ – За вантелесну оплодњу шест милиона динара

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )