ЈАВНИ ПОЗИВ – За вантелесну оплодњу шест милиона динара

ЈАВНИ ПОЗИВ – За вантелесну оплодњу шест милиона динара

Град Лозница расписао је јавни позив за доделу накнаде трошкова за вантелесну оплодњу (ВТО) за ову годину, што је нова шанса за парове који желе да постану родитељи. Ове године за ту намену у локалном буџету предвиђено је шест милиона динара, један више него прошле, а максималан износ који пар може добити је 350.000 динара.

Пртема речима Тање Глишић Матић, начелнице Одељења за друштвене делатности, циљна група су парови који нису могли проћи комисију Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО).


– Парови који не испуњавају услове за ВТО преко РФЗО углавном су истрошили све финансијске ресурсе и сами су морали да потроше много новца у нашим или иностраним клиникама у покушајима остваривања родитељства. Наша идеја је да са по 350.000 динара годишње можемо да подржимо оне који су у овој процедури и да у им у њиховој борби за потомство финансије не буду проблем. То мотивише парове који су у поступку ВТО или намеравају да уђу у процедуру и могу да се јаве телефоном у Одељење за друштвене делатности где ће добити потребне информације. Конкурс ће трајати шест месеци од дана објављивања, а објављен је у понедељак (12. април), и парови којима буду одобрена средства имаће годину дана за реализацију поступка ВТО. Иначе, биће строга контрола утрошка добијеног новца, сваки пар биће обавезан да доносе оригинал рачуна са клинике у којој је обављена процедура и тако оправда добијена средства – каже она.

Глишић Матићева подсећа да је прошле године 14 парова добило по 350.000 динара новац за ВТО, али да због епидемије коронавируса нису сви успели да оду на жељене клинике, а неки су хтели у иностранство. Шест парова је успело да оде на  ВТО и од њих се чекају три бебе, с тим што један пар чека двојке.


– Верујемо да ће бити успешни и други парови, а са увећаним буџетом за ову годину у наредном периоду имамо могућност да подржимо и више њих. Осим тога, показало се да неким паровима није било потребно свих 350.000, ишли су само на неки део процедуре који је јефтинији и такви су враћали део новца који им није био неопходан. Могуће је да ће таквих бити и ове године, што отвара могућност подршке већем броју парова. Онима којима буде одобрено ово право новац ће на текући рачун  бити  пребачен  у року од седам дана – каже Глишић Матићева и додаје да би прва комисија требало да буде одржана средином маја, када ће се разматрати приспеле пријаве.

Иначе, сваки шести пар на територији Лознице има проблем да оствари трудноћу природним путем, а одлуком о накнади трошкова ВТО обухваћен је и примарни и секундарни стерилитет. Примарни је за парове који немају дете, а секундарни када имају дете, али не могу природним путем доћи до друге трудноће. Предност за остваривање надокнаде имају парови без деце.


Подсетимо, Градско веће је средином јуна прошле године одлучило да буде расписан први јавни позив за накнаду трошкова ВТО из буџета града за 2020. годину. Од лани држава финансира неограничен број покушаја ВТО за жене до 43 године, док се лозничка одлука односи на жене до 45 година и парове који не испуњавају услове за ВТО преко РФЗО.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ПОДРШКА ЕУ ТУРИЗМУ У СРБИЈИ – Стигла средства за дезинфекцију

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – Мање активно оболелих

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )