САОПШТЕЊЕ  ’’РИО ТИНТА’’ – ”Јадар литијум” је посебна компанија

САОПШТЕЊЕ  ’’РИО ТИНТА’’ – ”Јадар литијум” је посебна компанија

Поводом недавних објава у медијима у којима се помиње да компанија ‘’Рио Тинто’’ посредством компаније ‘’Jadar Lithium’’ почиње истраживања на територији Пожеге и Добриња, данас је ‘’Рио Тинто’’ саопштио да ова информација није тачна.

– Компаније ‘’Jadar Lithium’’ и ‘’Рио Тинто’’ су посебни ентитети. ‘’Рио Тинто’’ не ради на истраживању које се спроводи у Пожеги. Компанија ‘’Рио Тинто’’ послује у Србији кроз своју ћерку компанију ‘’Рио Сава експлорејшн’’ д. o. o. (Рио Сава) која је у фази студије изводљивости само једног пројекта у Србији, а то је пројекат ‘’Јадар’’ у близини Лознице. Компанија ‘’Jadar Lithium’’, која се помиње у медијима као неко ко је добио дозволу за истраживање литијума код Пожеге није повезана са ‘’Рио Савом’’, нити послује у оквиру групације ‘’Рио Тинто’’. Овај податак је проверљив увидом у Регистар привредних субјеката код Агенције за привредне регистре где се може видети да је једини оснивач компаније ‘’Jadar Lithium‘’ д.о.о. Београд – Чукарица компанија Centralist PTY LTD, Hay Street 311, Subiaco WA 6008, из Аустралије – наводи се у саопштењу.


Каже се и да је ‘’Рио Сава’’ део рударске мултинационалне компаније ‘’Рио Тинто’’, и директни оснивачи су ‘’Rio Tinto Minerals Development limited’’ и ‘’Rio Tinto Nominees limited’’, оба регистрована на адреси St. James’s Square 6, London, SW1Y 4LD.

Као мултинационална компанија чијим се акцијама тргује на берзама у Лондону, Аустралији и у Њујорку ‘’Рио Тинто’’ је у обавези да све своје пројекте, без обзира на то у ком делу света се они спроводе, објави на својој интернет страници – https://www.riotinto.com/operations/projects. На овој страни се може видети да је једини пројекат који ‘’Рио Тинто’’ спроводи у Србији – пројекат ‘’Јадар’’ у близини Лознице. Истиче се и да је ‘’Рио Тинто’’ међународна компанија која своје пословање обавља у преко 35 земаља.

– Чврсто верујемо да је веома важно да јавност и све заинтересоване стране располажу тачним информацијама о компанији и пројекту ‘’Јадар“ – саопштавају из ‘’Рио Тинта’’.

(Т.М.С)

ПРОЧИТАЈТЕ И…

У ЛОЗНИЧКОЈ ГИМНАЗИЈИ – Пријављивање за ИТ одељење

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – Само у Шапцу више активно оболелих

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )