У МАЧВАНСКОМ ОКРУГУ  – Контролисано око 1.600 објеката

У МАЧВАНСКОМ ОКРУГУ  – Контролисано око 1.600 објеката

Од 9. до 12.априла у Мачванском округу укупно је контролисано 1.606 објеката, у надзору су учествовала 82 инспектора, а у 14 случајева утврђене су неправилности у вези са противепидемијским мерама, саопштено је данас из кабинета Владана Красавца, начелника Мачванског управног оркуга.


Као утврђене неправилности наводе се лична заштитна опрема запослених, физичка дистанца-баријера и лична заштитна опрема корисника. Инспектори су, у складу са законом, предузели мере према контролисаним субјектима код којих су утврђене неправилности при спровођењу противепидемијских мера, а инспекцијске контроле настављају се још интензивније и у наредном периоду на територији читаве Србије, наводи се у саопштењу без података о подношењу пријава. Према расположивим подацима које је Мачванском округу доставио Завод за јавно здравље у Шапцу, од почетка епидемије, закључно са 10. априлом, укупан број позитивних лица на подручју округа је 23.734, док је 26.528 лица било у контакту, стоји у саопштењу.

У борби против ковида-19 поред поштовања епидемијских мера пресудну улогу игра вакцинација грађана, која се од прошле недеље спроводи у појачаном интензитету. Начелник наводи да после састанка представника шабачког Завода за јавно здравље и свих локалних самоуправа са подручја округа медицински тимови домова здравља у свим локалним самоуправама организовано посећују сеоске средине како би се што већи број људи вакцинисао у месту становања. У великој мери реч је о старијој популацији која је и најризичнија од обољевања, а ефекти ове активности већ су видљиви. Одзив грађана је добар, а прилику да се вакцинишу имају сви заинтересовани без претходне процедуре пријављивања. Охрабрује и добар одзив младих у овим срединама, оцењује се у саопштењу. Истиче се да је епидемијска ситуација на подручју Србије и Мачванског округа и даље веома озбиљна и апелује се на све грађане да поштују наложене мере и да се вакцинишу, јер је држава обезбедила не само довољан број вакцина, већ и могућност њиховог избора. Једино на овај начин можемо заштитити себе и своје породице, а здравственим радницима ћемо помоћи у лечењу оболелих, стоји на крају саопштења начелника Красавца.


Према подацима из градске управе, на подручју Лознице надлежне инспекције су обавиле надзор 79 објеката и није било писања пријава. Судећи према званичним подацима, у лозничком крају се поштују наложене противепидемијске мере, међутим снимци на друштвеним мрежама показују да је реалност ипак другачија. На основу њих види се да  је и минулог викенда било приватних весеља на којима су се присутни понашали као у време пре појаве коронавируса, не носећи заштитне маске нити одржавајући физичку дистанцу, потпуно игноришући све мере, препоруке и забране.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – Скоро хиљаду новопозитивних за седам дана

У МАЛОМ ЗВОРНИКУ – Деле дезинфекционо средство

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу 

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

 

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )