УСПЕШНА АКЦИЈА МЛАДИХ – Накупили 200 џакова смећа

УСПЕШНА АКЦИЈА МЛАДИХ – Накупили 200 џакова смећа

Садњом липе у парку који се налази у центру лозничког насеља око улица „27. марта“, „Николе Тесле“ и „Рађевске“, млади из овог краја симболично су данас завршили успешну акцију чишћења шуме и дела Болничког потока. Овај парк био је затрпан смећем, флашама, старим аутомобилским гумама, али и теписима, телевизорима и различитим другим отпадом. Еколошку акцију иницирали су преко друштвених мрежа уз подршку неколико старијих комшија, упутили позив свима који су у прилици да дођу и подрже их, али и лично доставили око 150 штампаних позивница, од врата до врата. Подршку су добили и од КЈП „Наш дом“, који је обезбедио око сто пластичних џакова, рукавице, неопходан алат и камион којим ће отпад пребацити на депонију. Наташа Тасић (17), техничар за заштиту животне средине, каже да је дошло више људи него што су очекивали, али да то нису биле само комшије, већ и суграђани из других делова града.

– Почели смо око десет и до подне накупили више од двеста џакова смећа. Махом су то пластичне флаше, али било је и лимова, тканина, папира. Овај посао је од великог значаја за све нас и надам се да ће сличне акције бити настављене и проширене не само у граду, већ и широм земље. До свести свих треба да допре чињеница да се смеће не баца на сваком месту, већ да за то постоје канте или контејнери. Треба да знамо да није свака шума или ливада депонија – каже наша саговорница.


Њен четири године млађи брат Душан, ученик ОШ „Анта Богићевић“, додаје да очекује да ће овом акцијом подстаћи још некога да оранизује нешто слично у својој околини.

– Смеће треба одложити у канту, а не само спустити га на земљу. Ми удишемо овај ваздух и зато треба да буде чист, а уредношћу и хигијеном спречићемо да се заразимо и разболимо. У шуми и потоку нашли смо различите флаше, душек, клозетску шољу, телевизор, гуме, а талог око њих је ширио несносан смрад. Најлуђе је то што неки бацају у њега и угинуле животиње, што је веома ружно. Ко би први пут прошетао овом шумицом, стекао би погрешан утисак да је то нека скривена депонија. Зато смо организовали чишћење, али треба стећи навику још у свом дворишту да буде уредно, па тако и на јавним површинама. Засадили смо липу да нас подсећа на овај дан и опомиње да треба бринути о природи – истиче Душан Тасић.

Од његових другара сазнајемо да су мештани поднели захтев да се део парка претвори у игралиште, да се поставе љуљашке, клацкалице и клупе, расвета, као и канте за смеће којих сада нема.

– Лепо је што су дошла и мала деца, која треба на време да се привикавају да брину о природи. Било нас је више од осамдесет, пуно смо урадили за непуна два сата, али није још све готово. Поток морамо још неколико пута чистити – каже Андреј Петровић (13), док његов две године старији другар Давид Бошњак, иначе ученик прве године средње школе на смеру техничар за заштиту животне околине, додаје да се после чишћења види огромна разлика и да све то има смисла када сви раде заједно. Од старијих комшија сазнајемо да им се у акцији придружила и једна руска продица, која живи у насељу Брезик у Тршићу, а да су дошли и представници покрета „Живим за Србију“ из Шапца. Сви заједно упутили су позив Лозничанима да се прошетају овим крајем и бетонском стазом која га повезује за Лагатором. Да уживају у шетњи и шумици која ће ускоро потпуно озеленети, али и погледају резултате данашње акције.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НАЛЕД САОПШТИО – Шампиони предузетништва Лозница, Крупањ и Црна Трава

НАШИ СМО – Студенти

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу 

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )