НАЛЕД САОПШТИО – Шампиони предузетништва Лозница, Крупањ и Црна Трава

НАЛЕД САОПШТИО – Шампиони предузетништва Лозница, Крупањ и Црна Трава

Као најуспешнији промотери покретања нових бизниса и коришћења националних и локалних подстицајних мера Лозница, Крупањ и Црна Трава шампиони су предузетништва за прошлу годину, саопштила је данас Национална алијанса за локални економски развој (НАЛЕД). Ове локалне самоуправе су, спрам своје величине, забележиле највећи број новооснованих предузетничких радњи и предузећа, као и корисника мере пореског ослобођења почетника у пословању познате под слоганом ‘’Стартуј легално’’, наведено је у саопштењу.


Према индексу успешности у подстицању предузетништва који оцењује остварене резултате у локалним самоуправама на скали од 0 до 100 укупно најбољи резултат остварио је Крупањ (73/100), у категорији великих Лозница (63/100), а међу малима Црна Трава (60/100). Лозница,  победник у категорији великих, је током 2020, између осталог, ослободила привредне субјекте плаћања такси за истицање фирме на пословном простору, закупа пословног простора у власништву града, обавезе плаћања избацивања и депоновања смећа, као и грејања за све кориснике ‘’Топлане’’. Наводи се и да су ослобођени плаћања накнаде за заузеће јавне површине током целе 2020.

Што се тиче програма подршке почетницима у пословању, већу улогу у томе има Регионална развојна агенција Подриња, Подгорине и Рађевине (РРА) преко које се реализују програми Фонда за развој Републике Србије. Година у знаку короне довела је до одређених промена па су тренутно најактуелнији кредити за ликвидност у вези са ковидом -19. У Лозници се активно користе и мере Националне службе за запошљавање (НСЗ) које омогућавају бесповратно добијање новчане подршке при покретању посла, односно запошљавању. Према подацима НАЛЕД-а, у периоду од почетка године до краја јуна 2020. Лозница је имала 931 привредно друштво, целе 2019 – 924, 3.358 предузетника, годину пре 3.225,  45 новооснованих привредних друштава, 563 новоснованих предузетника, 69 угашених привредних друштава (2019. – 209) и 314 предузетника (2019 – 323). У овој категорији иза Лознице су Стари Град (621,7) и Врачар (40.0).


Победник међу локалним самоуправама средње величине је Крупањ који је својим локалним акционим планом запошљавања за почетнике у пословању предвидео бесповратна средства у износу од 250 до 300 хиљада динара и за те намене искоришћено је 13,3 милиона динара, од чега је 30 одсто обезбедила општина, а 70 одсто НСЗ. Мада је најмања и једна од најнеразвијенијих општина у Србији, у Црној Трави је током 2020. основано 78 привредних субјеката претежно у секторима грађевине и услуга. Иначе, у овој категорији је Мали Зворник трећи (32,6).

Такмичење градова и општина ‘’Шампиони предузетништва 2020’’, покренули су НАЛЕД и Републички секретаријат за јавне политике, под покровитељством Владе Републике Србије и уз подршку пројекта немачке развојне сарадње ‘’Реформа јавних финансија – Агенда 2030“ који имплементира ГИЗ. Циљ такмичења био је да се подстакну локалне самоуправе на активно укључивање у стимулисање предузетништва и легалног пословања, као и да се препознају примери најбоље праксе у Србији.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ПОСАДИ СВОЈ ХЛАД – Саднице ”плануле”

ДАНАС У ЛОЗНИЦИ – Црвени картон за ’’Рио Тинто’’

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )