‘’РИО ТИНТО’’ ПОВОДОМ ‘’ЕКОЛОШКОГ УСТАНКА’’ – Отворени за сва питања

‘’РИО ТИНТО’’ ПОВОДОМ ‘’ЕКОЛОШКОГ УСТАНКА’’ – Отворени за сва питања

Свесни смо тренутних догађаја и потпуно разумемо забринутост грађана за животну средину, јер ми, запослени и наше породице и деца дишемо исти ваздух и живимо на истој земљи као наши суграђани, који данас протестују, наводи се на почетку саопштења које је доставила компанија ‘’Рио Тинто’’ уочи најављених протеста против отварања рудника јадарита ове рударске компаније.

Желимо да истакнемо да део те забринутости произилази из непоседовања довољно информација о пројекту, што је разумљиво будући да је он у фази израде Студије изводљивости, а да су Студије о процени утицаја на животну средину те које ће дати детаљне одговоре на питања, која грађани постављају сада, у фази израде, кажу из комапније додајући да ће те студије бити део јавне расправе.


–  Желимо истаћи да о нашем пројекту постоји много неистина у јавности. Једна од тврдњи је да ће реке Јадар, Дрина па чак и Сава бити загађене, што је апсолутна неистина. Компанија ће само у постројење за прећишћавање отпадних вода уложити између 30 и 40 милиона евра, док је укупна инвестиција коју планирамо да усмеримо у заштиту животне средине преко 100 милиона долара, с тим што можемо очекивати да, након завршетка идејних и главних пројеката, проценимо да је потребно и више. Због великог броја нетачних информација о пројекту, позивамо грађане и стручну јавност да се о њему информишу преко званичних канала комуникације компаније, као и наступа наших стручњака. Позивамо грађане и стручну јавности да присуствују састанцима, које редовно организујемо, као што су “Дани отворених врата” у Брезјаку и Лозници, и састанцима са локалном заједницом, који ће се одржавати једном месечно. На њима наши стручњаци одговарају на сва питања грађана. Са чврстим ставом државних органа Србије ‘’Рио Тинто’’ је у потпуности сагласан, да се од пројекта “Јадар” очекује да испуни највише стандарде у области заштите животне средине и да поштује регулативу Републике Србије и Европске уније – наводи компанија.


Даље наводе да, без обзира на подршку државних институција  коју пројекат ‘’Јадар“ има, компанија разуме и поштује чињеницу да ће локална заједница покретати питања у вези са пројектом ове величине и значаја. Основни предуслов за развој пројекта и јесте партнерство са локалним заједницама и зато смо посвећени међусобној блиској сарадњи, како бисмо у оквиру припреме Студије о процени утицаја на животну средину одговорили на сва питања, кажу из ‘’Рио Тинта’’ и истичу да су посвећени ‘’отвореном, разумном и мирном разговору са локалном заједницом како би у безбедној и искреној атмосфери првенствено разумели, а затим и одговорили на њихова питања и бриге’’.

– Верујемо да литијум има изузетно значајну улогу за будућност са ниским емисијама угљеника. Такође, литијум је важан ресурс за низ нових технологија које ће омогућити Србији, Европи и свету транзицију ка зеленијој и дигиталној будућности – наводе у саопштењу из ‘’Рио Тинта’’ и подсећају да се њихови Инфо-центри налазе у Лозници и на Брезјаку у које је, због тренутне епидемијсшке ситуације, доласке потребно претходно најавити.

(Т.М.С)

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НОВА ШАНСА ЗА СТАНАРЕ – Четири конкурса за уређење зграда

ИЗ ГРАДСКОГ БУЏЕТА – Четири милиона за живот на селу

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )