ПОСАДИ СВОЈ ХЛАД – Саднице ”плануле”

ПОСАДИ СВОЈ ХЛАД – Саднице ”плануле”

Стотину садница белог јасена поделили су данас Град Лозница и Канцеларија за младе грађанима у Омладинском центру за нешто више од два сата у оквиру пројекта ”Посади свој хлад”, који подржавају ”Зелени развојни центар” и НВО ”Let’s do it”. Бојан Лучић, координатор Омладинског центра, каже да интересовање грађана показује да су Лозничани спремни да свој град претворе у здраву животну средину.


– Сада смо поделили стотину садница, али верујем да ћемо на јесен ово поновити. Радује ме што се одазвао и велики број младих, што говори о њиховој еколошкој свести – каже Лучић.

Међу Лозничанима који су преузели саднице биле су и Милица Павић и Ксенија Радичевић које истичу значај оваквих пројеката. Радичевићева каже да је преузела саднице за себе и своје пријатеље и да сви желе да им деца одрасту у здравом и зеленом окружењу. Да о животној средини треба сви да брину сматра и Павићева.

– Наравно да сам се прикључила, засадићу бели јасен у дворишту и верујем да су овакве акције веома значајне за наш град. Сматрам да сви треба да преузмемо одговорност и да се бринемо о нашем граду – каже Павићева.

Грађани који су преузели саднице могу их регистровати путем QR кода који се налази на ознаци порекла и тако стећи право да на јесен добију још стотину садница за поделу у својој заједници или за пошумљавање поседа.

– То нам и јесте циљ, да сваки појединац постане својеврсни амбасадор заштите животне средине. Ово што радимо на путу је да постане добра пракса и да сваке године, уз помоћ ”Зеленог развојног центра” и кроз пројекат ”Посади свој хлад” дођемо до поделе хиљаду садница годишње. Помоћу QR кода знаће се тачно где је које дрво посађено и како се развија – каже Лучић.

Подељене саднице су младе, али, како Лучић каже, бели јасен карактеришу брз раст и добок корен, што је добро за заштиту од клизишта, за обалоутрвде и за прављење ветрозаштитиног појаса у ветровитим пределима.

Н. Т.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ДАНАС У ЛОЗНИЦИ – Црвени картон за ’’Рио Тинто’’

‘’РИО ТИНТО’’ ПОВОДОМ ‘’ЕКОЛОШКОГ УСТАНКА’’ – Отворени за сва питања

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )