НОВА ШАНСА ЗА СТАНАРЕ – Четири конкурса за уређење зграда

НОВА ШАНСА ЗА СТАНАРЕ – Четири конкурса за уређење зграда

Градска управа ће у понедељак расписати четири јавна конкурса за бесповратно суфинансирање инвестиционог одржавања и унапређења својстава зграда, што подразумева реконструкцију фасада, поправку кровова, замену инсталација и уградњу уређаја и опреме. То је данас најавио градски менаџер Дејан Сталовић који је рекао да је циљ конкурса је да се, пре свега, заштити вредност имовине у граду, подигне ниво безбедности, унапреди енергетска ефикасност, а важно је и да се град учини лепшим.

Новина је што ће ове године сви јавни позиви трајати по 30 дана, односе се на прву зону Лознице и придодата је месна заједница Градилиште, и што је за фасаде издвојено десет милиона динара више. Сталовић је прецизирао да је из градског буџета планирано 40 милиона динара за реконструкцију фасада, а за кровове, инсталације и опрему по 3,5 милиона динара. Учешће града за уређење фасада је највише до 70 одсто, а за преостала три јавна позива до 50 одсто.


– Код конкурса за кровове, инсталације и опрему услови су исти као на првом, објављеном крајем прошле године, док је код фасада унета мала измена. Сви услови остају исти, осим што овај пут  стамбена заједница нема обавезу прибављања израде предмера и предрачуна радова, да не било ситуација да неко да понуду која је нереално јефтина. Да би се стамбене заједнице квалификовале и показале озбиљно да хоће заиста да учествују, њихова обавеза је, уз све што је требало прошли пут, да сада доставе доказ да на свом рачуну имају по сваком стану десет хиљада динара. Тако зграда са 20 станова мора имати на рачуну 200.000 динара. Када завршимо конкурс, извођач који је добио јавну набавку, уз стручни надзор јединице локалне самоуправе и представнике стамбене заједнице прави предмер и предрачун радова. Ове године смо издвојили више новца и очекујемо још боље интересовање грађана – казао је Сталовић.

На првом конкурсу расписаном крајем прошле године мада је рок за пријављивање и достављање документације био кратак показано је интересовање којим су локалној самоуправи задовољни, каже градски менаџер.

– На сва четири конкурса конкурисале су 44 зграде, а са тридесет и једном су уговори склопљени. У 18 зграда већ је завршено увођење видео-надзора и замена улазне столарије са стакларницима, обе зграде које су добиле новац за набавку лифта треба ових дана да заврше уградњу, за поправку кровова уговори су склопљени са шест зграда и у току су радови, док је поправка фасада потписана са пет зграда. Једна од њих је и ова у Булевару Доситеја Обрадовића на којој почињу радови. Вредност радова уговорених на првом конкурсу је близу 23 милиона динара и тиме смо задовољни – рекао је Сталовић данас. 

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ОПШТА БОЛНИЦА И ДОМ ЗДРАВЉА – Вакцинисано више од седамнаест хиљада грађана

ИЗ ГРАДСКОГ БУЏЕТА – Четири милиона за живот на селу

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )