ДАНАС У ЛОЗНИЦИ – Црвени картон за ’’Рио Тинто’’

ДАНАС У ЛОЗНИЦИ – Црвени картон за ’’Рио Тинто’’

Протестни скуп под називом ’’Црвени картон за Рио Тинто’’ одржан је данас  испред просторија ове рударске компаније  у Лозници у организацији  удружења грађана ’’Подрињски антикорупцијски тим’’(ПАКТ) и ’’Не дамо Јадар’’. Претходно су представници два удружења на писарници градске управе предали потписе грађана против рудника литијума који компанија намерава да отвори у долини Јадра код Лознице.

Према речима Маријане Петковић из Удружења грађана ’’Не дамо Јадар’’ њихови  захтеви су пре свега да компанија одавде оде и она тврди да је све што су до сада радили ’’крајње нетранспарентно’’ и да не дају одговоре људима који живе у непосредној зони где се планира будући рудник.


– Тренутно је на делу еколошки проблем јер цуре бушотине. На јучерашњем  разговору нико од еколога из компаније није желео да потпише да бушотине не цуре. Они сматрају да је то што они кажу да је нешто поправљено сасвим довољно. Из свега што смо до сад видели они апсолутно нису транспарентни. Лаж је да имају сталне контакте са становништвом, да се баве такозваним мониторингом, или тим њиховим анализама онога што је до сад урађено код истражних радова. Укупан број бушотина је 528 и мислим да то не знају људи у нашем граду. Једноставно они то не могу да држе под контролом и своју одговорност пребацују на неког другог. Тренутно се људи који живе у долини Јадра и поред свих својим послова у пољопривреди, обраде, сетве, сада баве и контролом компаније коју нико на терену не контролише – казала је она испред градске управе.

Мирослав Мијатовић из ПАКТ-а рекао је да су на писарници предали ’’скоро 62.000’’ потписа грађана колико их до сада имају преко сајта покрета ’’Крени, промени’’ из Београда. Њихов захтев је забрана пројекта рудника литијума и металопрерађивачког комплекса у долини Јадра.

-То су потписи људи из разних крајева Србије које предајемо градској управи у Лозници да их подсетимо да смо их ми бирали да заступају наше интересе. Наш интерес, интерес људи који живе поред Јадра је да нема рудника, без обзира на то да ли га отварао ”Рио Тинто’’ или неко други. Једноставно, не желимо рудник јер знамо да су главни ресурси у 21. веку здрава земља и здрава вода, а то, у ствари, једино губимо његовом изградњом – казао је он додајући да ће прикупљање потписа бити настављено.


Уз потписе је предат допис којим се позивају градоначелник и остали функционери Града Лознице да кажу не пројекту и стану ”уз свој народ”. Како се наводи, незадовољни грађани долине Јадра и Лознице одбијају да дозволе даље развијање пројекта ”Јадар” и питају их – да ли је уступање једне трећине територије Лознице страној комапнији вредно 700 радних места, да ли треба дозволити одлагање 90 милиона тона јаловине поред реке Јадра на 336 хектара плодне земље, да ли нам је потребна употреба 300.000 тона концентроване сумпорне киселине сваке године? Питају и где ће ”Рио Тинто” са 942.000 тона слане воде годишње и да ли треба веровати компанији да ће решити проблем повишеног арсена, сулфида и хлорида у подземним водама? У допису се тврди да Просторни план посебне намене за пројекат ”Јадар” није усклађен ни са Просторним планом Србије, ни Просторним планом Града Лознице, а на крају дописа иза којег стоје ”Не дамо Јадар”, ПАКТ и ”Крени промени”,  кажу ”наше уставно право је право на чист ваздух, чисту воду и здрав живот”. На протестном скупу испред просторија ”Рио Тинта” више говорника је указало на штетност отварања рудника.

– Данас  су протести у Лондону и у Вашингтону и порука је јасна, оно што ”Рио Тинто” не може да ради у Немачкој, Француској и Енглеској, неће радити ни у Србији. Нико није јачи од народа, ви се питате у овој земљи, не пита се ниједан политичар, никакве стране амбасаде, питате се само ви у каквој ћете земљи живети – казао је Саво Манојловић из удружења ”Крени, промени”, окупљенима који су држали црвене картоне, заставе и транспаренте са натписима против отварања рудника.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ПУ ШАБАЦ – Осумњичен за паљење кола

‘’РИО ТИНТО’’ ПОВОДОМ ‘’ЕКОЛОШКОГ УСТАНКА’’ – Отворени за сва питања

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )