ИЗ ГРАДСКОГ БУЏЕТА – Четири милиона за живот на селу

ИЗ ГРАДСКОГ БУЏЕТА – Четири милиона за живот на селу

Јавни позив за доделу бесповратних финансијских средстава младим породицама за куповину, изградњу и реконструкцију кућа са окућницом на сеоском подручју биће расписан 12. априла, саопштио је данас медијима градски менаџер Дејан Сталовић. Према његовим речима, намера локалне самоуправе је да пружи подршку младим породицама да остану да живе на сеоском подручју и покаже да јој је изузетно важан равномеран развој града, како на урбаном тако и на његовом руралном подручју.


– Под младим породицама сматрамо пар супружника млађих од 43 године, или једног родитеља млађег од 43 године који живи у заједници са малолетном децом. За ову намену у буџету града смо определили ове године четири милиона, а овај јавни позив расписан је за 1,8 милиона динара. Комисија коју је формирало Градско веће има обавезу да сваког 15. у месецу у рангира пријаве пристигле претходног месеца и већ сада имамо велику заинтересованост. Очекујемо да ћемо врло брзо после овог јавног позива и утрошка ових средстава расписати нови до утрошка новца који је за то планиран ове године. Са овом мером наставићемо и у наредним годинама и у зависности од интересовања сигурно ће сума бити повећавана – казао је Сталовић и нагласио да ће заинтересоване породице, уколико им она буде потребна, добити помоћ око неопходне документације. 

Јавни позив односи се за куповину, реконструкцију или изградњу куће нето површине до сто квадратних метара, односно 20 по члану породице, на сеоском подручју, што је сва територија, осим катастарских општина Лознице, Бање Ковиљаче и Лешнице. Породица може само једном остварити ово право, а максималан износ који може добити је 600 хиљада динара. Право на добијање новца имају породице које испуне све неопходне услове, а неки од њих су да су држављани Србије, немају у својини објекте за становање на територији Лознице ни Србије, и нису кривично осуђиване.

– Конкурисати могу и породице чији су преци у правој линији имали пребивалиште на подручју Лознице у трајању од најмање 20 година непрекидно тако да се неко може вратити на своју очевину, или дедовину. Услов је и да су укупна примања свих чланова породице месечно нижа од две просечне нето зараде у Лозници, а према последњем податку Републичког завода за статистику то је 50.984 за једну запослену особу, односно 101.968 динара за две. Захтеви се предају на писарници и треба да садрже пун назив конкурса уз напомену да је за Одељење за друштвене делатности. Рок за подношење је шест месеци од  дана расписивања конкурса који ће бити објављен и на сајту града – казала је Тања Глишић Матић, начелница Одељења за друштвене делатности.


Она је нагласила да ће у року од седам дана по потписивању уговора новац бити пребачен на рачун корисника и да ће надлежна комисија пратити његово коришћење. Корисник ће у одређеном року морати да достави извештај овлашћеног судског вештака грађевинске струке о извршеним радовима који ће садржати и њихову новчану вредност.

– Већ се јавило 14 породица које су заинтересоване за овај јавни позив. Очекујемо да четири милиона динара утрошимо на најбољи могући начин и да ћемо тако помоћи онима који желе да живе  на сеоском подручју на територији града Лознице. Иначе, нико у Србији ово није радио и Лозница је пионир у томе – казала је она.

Подсетимо, Лозница је пре пет година донела сличну одлуку о издвајању пет милиона динара за куповину кућа на селу, са окућницом до 50 ари, за младе брачне парове који немају запослење ни решено стамбено питање. Четири пара су се јавила на конкурс, два испунила услове, а потписан је један уговор о куповини сеоске куће у Горњој Ковиљачи са брачним паром који је тада имао четворогодишње дете. Тада је услов било и занимање, а предност је давана одређеним занимањима – учитељима, професорима, пољопривредним инжењерима, ветеринарима или докторима док је нови конкурс у том погледу флексибилнији.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – До сада више од 23 хиљаде заражених

ИЗЛОЖБА „ЛОЗНИЦА У ДОБА КОРОНЕ“ – Година на фотографијама новинара

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )