САОПШТЕЊЕ ПУ ’’ЛОКАЛ ПРЕС’’

САОПШТЕЊЕ ПУ ’’ЛОКАЛ ПРЕС’’

Претње високим износима за накнаду штете директно угрожавају опстанак локалних и ОЦД медија

Пословно удружење асоцијације локалних и независних медија ‘’Локал прес’’ изражава своју дубоку забринутост због притиска који се спроводи над чланицом ‘’Локал преса’’, Регионалном информативном агенцијом Југпрес и њеном уредницом Љиљаном Стојановић у Лесковцу. Најновији притисак чине две тужбе које су стигле на адресу Центра за демократију и развој медија југа Србије из Лесковца који је издавач ”Регионалне информативне агенције Југпрес”  и њихове уреднице Љиљане Стојановић од стране ”Millennium team” д. о. о. из Београда ради утврђивања повреда на углед и накнаде материјалне штете у висини од  по 100.000 евра, укупно 200.000 евра.

”Millennium team” д. о. о. је тужио Центар за демократију и развој југа Србије и његову уредницу, због верног преношења информација изнесених на конференцији за штампу Народне странке у Лесковцу, одржаној крајем фебруара, изјаве њеног председника Вука Јеремића и потпредседника Мирослава Алексића које су дате у наводима у тексту ”Јеремић: Рат корупцији”

Такодје, у другој тужби ”Millennium team” д.о.о је тужио Југпресс и због објављивања извештаја са конференције Вука Јеремића у Врањској Бањи  под називом“Јеремић: Врх режима преко Миленијум тима отима и Врањску Бању”, који је објављен 6. фебруара 2021. године, а тема је продаја локалног хотела тој компанији

Овај мали медиј цивилног сектора са југа Србије пренео је информације са јавних догађаја из своје средине и запрећено  му је накнадом штете од 200.00 евра ради заштите угледа, како у тужби стоји, једне од ”најуспешнијих и најугледнијих компанија” у Србији. Напомињемо да ”Millennium team” д. о. о. није демантовао ниједну од информација нити је затражио од Регионалне информативне агенције Југпрес” да њихову причу јавно објави. Таква врста реаговања је својствена најуспешнијим и најугледнијим комапнијама у свету јер им је од велике важности да свој углед и имиџ граде пред грађанима у чијим локалним срединама намеравају да послују.

Напомињујемо да је информисање у малим локалним заједницама од велике важности за просперитет и развој тих заједница. Управо стога, грађани у њима имају право и потребу да сазнају сваку информацију и догађај који се одржао на њеној територији. Регионална агенција Југпресс је, како јој и само име каже, као агенција пренела веродостојно изнешене информације  користећи новинарску форму извештавање са званичних конференција за штампу Народне странке и не упуштајући се у коментаре, информисали су грађане Лесковца. Па тако, поменути медијски прилози не представљају ауторске ни истраживачке текстове, већ извештавање са конференција за штампу.

Непримерена цена накнаде штете од укупно 200.000 евра је порука свим локалним медијима да, уколико не поштују моћ великих, могу бити угашени. Међутим, напомињемо, оваквим делањем,  озбиљно се угрожава и слобода грађана у малим заједницама да буду обавештени о свим догађајима без цензуре.

Крагујевац, 6.4.2021.


Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )