ИЗЛОЖБА „ЛОЗНИЦА У ДОБА КОРОНЕ“ – Година на фотографијама новинара

ИЗЛОЖБА „ЛОЗНИЦА У ДОБА КОРОНЕ“ – Година на фотографијама новинара

Шта се све издешавало у протеклих 12 месеци, од почетка епидемије коронавируса, увођења ванредног стања, полицијског часа и ограничења кретања, живота у условима епидемије па све до почетка имунизације, обухваћено је изложбом фотографија „Лозница у доба короне“, коју су данас приредиле Лозничке новости у Галерији „Мина Караџић“, уз подршку градске управе и Центра за културу „Вук Караџић“.

Директор „Лозничких новости“ Владимир Станимировић“ указао је на то да свака од изложених фотографија представља својеврстан доказ колико нам се свима променио живот у протеклих годину дана, а да су новинари ЛН били у Тријажном центру, на Ковид одељењу у црвеној зони, на вакциналним пунктовима, у шетњи са најстаријим суграђанима када им је први пут допуштено да изађу из станова, на градским улицама током полицијског часа дању и ноћу и бележили тренутке који мало кога могу да оставе равнодушним. О поставци је говорио новинар Небојша Трифуновић, један од аутора, рекавши да фотографије најчешће снимамо онда када желимо да забележимо неки леп тренутак у животу и да га запамтимо, али да су зато новинари неретко у прилици да фотографишу и нешто што им није пријатна успомена.

– Пошто смо већ и заборавили кроз шта смо све прошли у протеклих годину дана ове фотографије остају као докумант времена и да бисмо запамтили то што нам се десило, али и да се потрудимо да нам се у будућности то више не понови. Да смо имали прилике чешће да гледамо филмове и слике из давног времена шпанске грознице, можда  би данас било мање људи који и даље упорно тврде да вирус не постоји и да се ништа што видимо на овим фотографијама не дешава. На ових седамдесетак фотографија види се цео ток епидемије у Лозници од марта прошле до марта ове године, од првих дана ванредног стања до имунизације за коју се надамо да ће допринети да овај вирус постане прошлост. Свака фотографија крије и осећања новинара када их је фотографисао али и служи да подсети посматрача на осећања која је и сам имао у неким од таквих тренутака – рекао је Трифуновић.


Помоћник градоначелника Љубинко Ђокић, који је и званично отворио изложбу, указао је на то да нам март месец често није ишао на руку, присетивши се 1999. године и почетка НАТО агресије, онда 2008. када је свет погодила глобална економска криза, као и марта прошле године и појаве ковида-19.

– Одговор смо увек имали, јер озбиљни људи увек имају одговор, ма какав непријатељ био. Овде је, нажалост, непријатељ невидљив, што је отежавало ситуацију. Када је прошле године проглашено ванредно стање, ми смо организовали око 150 волонтера да нашим старијим суграђанима, којима је било ограничено кретање, набављају храну и лекове и да им буду на услузи. Као град смо се потрудили да поделимо око 14.000 пакета грађанима слабијег материјалног стања. Требало је некако помоћи свима, и онима који нису могли да набаве дезинфекциона средства, заштитне маске и рукавице. Зато смо ставили у службу наша јавна предузећа да уз помоћ стручњака врше дезинфекцију јавних површина где се грађани најчешће крећу, поред домова здравља, болнице, поште и других јавних установа. Када је дошла вакцина ми смо имали привилегију за разлику од грађана суседних држава да се можемо вакцинисати. Ту се види одговорност државе и ми као град смо заједно са Домом здравља организовали вакциналне пунктове како би се што већи број наших суграђана вакцинисао. Опет су волонтери били на задатку и према списковима е-управе позивали суграђане на вакцинацију. Својим примером то су показали и градоначелник и председница Скупштина града. Када данас све анализирамо можемо рећи да нам је пандемија и несрећа која нас је задесила, пробудила свест о солидарности, да једни другима помогнемо. Зато се у име града захваљујем свима који су се нашли на услузи да нам помогну, медијима коју су све то пратили, али највише хвала здравственим радницима који су поднели највећи терет. Изложба је ту да се подсетимо свега онога што смо проживели за годину дана – рекао је Ђокић.

Дешавања између два марта, забележена фотографским апаратима новинара, представљена су Лозничанима на двадесетак паноа, а фотографије на најбољи начин документују протекло време и ситуације од којих су многе већ и заборављене. Уз поштовање противепидемијских мера, Лозничани ће поставку моћи да виде сваког радног дана од 12 до два поподне све до 16. априла

                                                      С. Пајић

ПРОЧИТАЈТЕ И…

КАРАТЕ: ПРВЕНСТВО СРБИЈЕ ЗА ПИОНИРЕ И НАДЕ – Шампионке Маја и Слађана

У ЛОЗНИЧКИМ ЈАВНИМ ПРЕДУЗЕЋИМА – Пандемија отежава рад

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )