ГРАДСКО ВЕЋЕ – Приоритет су млади и наталитет

ГРАДСКО ВЕЋЕ – Приоритет су млади и наталитет

На данашњем заседању Градског већа на предлог градоначелника Видоја Петровића утврђен је низ одлука међу којима су и оне које се односе на подстицаје рађању и додељивање годишњих градских награда најбољим ученицима и студентима, као вид дугогодишње подршке града младима и породици, саопштено је из градске управе.

За куповину, изградњу или реконструкцију куће са окућницом на сеоском подручју нето површине до 100 метара квадратних, односно до 20 метара квадратних по члану породице, према одлуци Већа, биће расписан јавни позив на који се могу јавити супружници или самохрани родитељи старости до 43 године са једним или више малолетне деце. У градском буџету су за ту намену предвиђена четири милиона динара чиме се даје могућност младим породицама да реше стамбено питање.


Чланови Градског већа су једногласно утврдили и одлуку на основу које ће, након скупштинског усвајања, бити расписан јавни позив за накнаду трошкова за вантелесну оплодњу, за шта је ове године буџетом града планирано шест милиона динара, један више него претходне. Прошле године је 14 парова добило новац за ту сврху, заинтересованост је била велика што се, речено је, очекује и ове године. За доделу градске награде најбољим ученицима и студентима, према одлуци која треба да буде усвојена на седници локалног парламента, предвиђено је 14,8 милиона динара, а како је рекао помоћник градоначелника Љубинко Ђокић, локална самоуправа већ две деценије издваја средства у ове сврхе као вид помоћи младима током њиховог школовања. 

У области уређења стамбених зграда донете су одлуке о расписивању четири јавна конкурса за бесповратно суфинансирање инвестиционог одржавања и унапређења својстава зграда, што подразумева реконструкцију фасада, кровова, инсталација и уградњу уређаја и опреме као што је видео-надзор и друго. У циљу боље информисаности грађана о овим конкурсима биће спроведене промотивне активности, а новина је и то што ће ове године они бити расписани на период од 30 дана тако да ће они имати довољно времена да прикупе потребну документацију и пријаве се.

Приоритет би имале зграде у прометним улицама у градском језгру, затим у месној заједници Градилиште, као и оне чије су фасаде, кровови у лошем стању и угрожавају безбедност грађана. Из буџета Града је планирано је 40 милиона динара за реконструкцију фасада, а за кровове, инсталације и опрему по 3,5 милиона динара. Учешће града за уређење фасада је до 70 одсто, а за преостала три јавна позива до 50 одсто, наводи се у саопштењу са седнице Градског већа.


Утврђене су и одлуке које се односе на доношење Оперативног плана одбране од поплава и Програм мера и радова за смањење ризика од поплава за воде другог реда на територији града Лознице, а предложено је да се убудуће једна четвртина средстава предвиђених за путну инфраструктуру издваја за уређење водотокова другог реда, канала и речица, с обзиром на њихов вишеструки значај у погледу уређености града.

На седници су утврђени и извештаји о санацији градске и дивљих депонија и више других одлука.

(Т.М.С)

ПРОЧИТАЈТЕ И…

МИНУЛОГ ВИКЕНДА – У Лозници без кршења мера

ИЗЛОЖБА „ЛОЗНИЦА У ДОБА КОРОНЕ“ – Година на фотографијама новинара

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )