У МАЛОМ ЗВОРНИКУ – Старијима превоз до пункта за вакцинацију

У МАЛОМ ЗВОРНИКУ – Старијима превоз до пункта за вакцинацију

Мали Зворник ће у свакој месној заједници за старе и особе с ивалидитетом, који нису у могућности да сами, без тешкоћа дођу на вакцинацију, обезбедити превоз до пункта за имунизацију. То је на последњој седници Штаба за ванредне ситуације потврдио председник општине Зоран Јевтић наводећи да је број заражених коронавирусом у овој локалној самоуправи у порасту и да је вакцинација једини начин да се ширење инфекције заустави. Он је препоручио грађанима да наставе строго да примењују прописане мере заштите и да се одазову вакцинацији у што већем броју.

Да би се спречило ширење заразе тако што грађани, док чекају резултате тестирања, користе време да обаве различите послове у институцијама, општинска управа и Дом здравља задужени су да осмисле текст изјаве коју ће сваки пацијент пре тестирања потписати. Грађани ће се тако обавезати на поштовање прописа који се односе на спречавање свесног и намерног ширења заразе, што повлачи законску одговорност, навео је, између осталог, Јевтић.

Из Дома здравља су потврдили да је број оболелих од ковида-19 прошле недеље био у порасту и да је дневно било око 15 оболелих, као и то да је од почетка имунизације против вируса корона у Малом Зворнику вакцину примило 4.290 грађана, а ревакцинисано њих 1.750.
На седници Штаба је речено и то да је на подручју малозворничке општине заражено осам ђака, седам ученика узраста од првог до четвртог разреда и један узраста од петог до осмог разреда, као и четворо запослених. Оболели су из школа у Доњој Борини, Радаљу и Малом Зворнику, а у изолацији је одређен број ученика чији су родитељи или сродници инфицирани, а са којима су били у блиском контакту. Како је потврђено из полицијске станице у Малом Зворнику, укупно је 112 особа на подручју општине у самоизолацији због инфекције коронавирусом или контакта са оболелим особама, а поштовања изолације контролишу службеници полиције.

Иначе, у оквиру контрола поштовања протиепидемијских мера на терену, које је у протеклих 15 дана полиција спровела у сарадњи са надлежним инспекцијским службама, нису забележени значајнији прекршаји. Мали Зворник је, како је изнето на седници Штаба, на првом месту по броју вакцинисаних међу старијима од 65 година, док је у Мачванском округа вакцинисано око 15 одсто становништва.


Према закључцима донетим у петак на овој седници, ЈКП „Дрина“ наставиће дезинфекцију јавних површина, а поново ће обезбедити и одређене количине дезинфекционих средстава, која ће бити дељена грађанима. Дом здравља и општинска управа ће, у складу са дописом Завода за јавно здравље из Шапца, обезбедити услове и анимирати грађане за спровођење вакцинације без претходног заказивања. Како би се утврдила потребна количина вакцина, у предузећима на подручју општине и по месним заједницама спроведена је анкета на терену која је показала да је већина анкетираних заинтересована за вакцинацију, закључено је на седници општинског Штаба за ванредне ситуације.

С. П.

Фото: Ђ. Којић Којо

ПРОЧИТАЈТЕ И…

У ЛОЗНИЧКИМ ЈАВНИМ ПРЕДУЗЕЋИМА – Пандемија отежава рад

ЛОЗНИЦА САВЛАДАЛА РАДНИЧКИ ИЗ СРЕМСКЕ МИТРОВИЦЕ СА 2:1 – До бододва тешко, али заслужено

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )