У ЛОЗНИЧКИМ ЈАВНИМ ПРЕДУЗЕЋИМА – Пандемија отежава рад

У ЛОЗНИЧКИМ ЈАВНИМ ПРЕДУЗЕЋИМА – Пандемија отежава рад

Пандемија коронавируса и одређене мере Кризног штаба утицале су на прошлогодишње пословање пет лозничких јавних предузећа, посебно на ЈКП “Наш дом” које је једино крај године дочекало са губитком. Због епидемијских мера, у овом предузећу изостали су приходи од издавања тезги на пијаци, вашарима и рад угоститељских објеката

Остварење планираних пословних прихода у јавним предузећима (ЈП)  у Лозници у току прошле године креће се у интервалу од 83 одсто у КЈП “Наш дом”, до 102 одсто у ЈКП “Паркинг-сервис”. Према речима Јована Миладиновића, начелника Одељења за привреду и локални економски развој, који је на последњој седници Скупштине говорио о раду ЈП, одређене мере Кризног штаба које су донете због пандемије коронавируса утицале су на пословање свих пет предузећа, али је за све њих заједничко да мере нису утицале на обављање њихове основне делатности, али јесу за поједине делатности посебно код “Нашег дома”. Једино је ово предузеће пословало са губитком од 6,6 милиона динара.


– Прописаним мерама забрањен је рад пијаце као и обављање угоститељске делатности. Због изостанка снежних падавина није ангажована ни зимска служба па ни овде нису остварени планирани приходи. Остала предузећа “Топлана”, “Водовод и канализација”, “Паркинг-сервис” и “Лозница развој”, остварили су пословне приходе приближно планираним и исказали повољне резултате на крају године – рекао је Миладиновић.

Истакао је, да позитивно пословање није резултат повећања цена услуга које нису мењане седам-осам година и да су предузећа, ипак, у овом тешком времену успела да остваре добар резултат.

– Сви послови су рађени у истом или чак већем обиму као што је случај код “Нашег дома”, при чему мислим на зону изношења смећа и дезинфекцију јавних површина која је предузимана у оквиру прописаних епидемијских мера. “Паркинг-сервис” је приходе остварио кроз повећање броја паркинг-места – рекао је начелник.


По  његовим речима, текућа ликвидност код свих пет предузећа није била угрожена, нису се кредитно задуживала по том основу, једино кредитно задужење је код “Водовода” и то за капитални пројекат који се већ низ година спроводи у сарадњи са  KFW банком. Дуг предузећа, по овом основу, на крају године износио је 165,6 милиона динара. Сва остала предузећа немају никакву кредитну задуженост.

Три ЈП су на име субвенција добила 48 милиона динара, највише “Топлана” – 35 милиона динара, “Наш дом” – десет милиона, а “Водовод” – три милиона динара.

Сва предузећа су пословала са петнаест радника мање него што је то било на крају 2019. године. Укупно је у ЈП запослено и ангажовано 416 радника, од чега на неодређено време 360. а на одређено 46 и десет под уговором. У “Нашем дому” чак седамнаесторо радника је отишло у пензију, а на њихово место се због забране запошљавања, нису могли запослити нови радници.  

 В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЛОЗНИЦА САВЛАДАЛА РАДНИЧКИ ИЗ СРЕМСКЕ МИТРОВИЦЕ СА 2:1 – До бододва тешко, али заслужено

ПРОЛЕЋНИ РАДОВИ – Садња стабала и понека сеча

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )