ПРОЛЕЋНИ РАДОВИ – Садња стабала и понека сеча

ПРОЛЕЋНИ РАДОВИ – Садња стабала и понека сеча

Са првим лепим данима радници КЈП “Наш дом” почели су да саде нова стабла, али су се чуле и моторне тестере у централном делу града због сече, или главчења старих. Према речима Бранка Милошевића, пејзажног архитекте из овог предузећа, у току су редовне “операције” за ово доба године у Лозници, Бањи Ковиљачи и Лешници.


– Радимо корективна орезивања, уклањање сувих стабала и стабала која су трула и угрожавају безбедност пролазника као што су била она у Светога Саве. Сече се само оно што је потребно као што су брезе које смо уклонили претходних дана, а свака је била комплетно сува. Исечено је десетак стабала и то је засада све. На Лагатору смо садили жбуње, око 500 комада, засада само на тој локацији, а посађено је прошле суботе тридесетак стабала у Бањи Ковиљачи где ћемо направити дрворед испред Кур-салона који ће заменити постојеће липе јер оне могу потрајати још десетак година. У претходне две године “Наш дом” је сваке посадио по 600, а тако ће бити и ове – каже он за ЛН.

Садња у Бањи Ковиљачи одвија се у складу са реконструкцијом парка и дозволама Завода за заштиту природе. Тај посао обнове бањског парка започет је пре неколико година, а Милошевић каже да је при крају и да су саниране све површине које је требало санирати.

– Јесенас смо посадили комплетну површину коју смо реконструисали, замењена су сва стабла, сада је остало још њих тридесетак. У парку је сигурно последњих година посађено око 500-600 нових стабала. Иначе, саднице набављамо преко јавне набавке и просечна вредност  једне је 4.500 динара. Започето је и подмлађивање парка у Лешници и тамо стижу нова стабла. За садни материјал је на годишњем нивоу планирано 3.250.000 динара – каже Милошевић.

То није све јер је београдска фирма “Беодекор” посадила 218 садница преко јавне набавке градске управе вредне мало више од четири милиона динара, потврдио је Никола Драгићевић, директор ЈП “Лозница развој”.  Посађене су у Лозници, Бањи Ковиљачи и Лешници где су стигли високи лишћари, јавор, горски јавор и друга. Све ово одвија се у складу са намером локалне самоуправе да где год је могуће посади ново стабло, а да тамо где мора бити уклоњено једно, дођу три нова.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – Више од две хиљаде активно оболелих

НАШИ СМО – Породица

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )