ТУРИСТИЧКЕ АГЕНЦИЈЕ ТРАЖЕ ПОМОЋ ГРАДА – Дванаест месеци у коми

ТУРИСТИЧКЕ АГЕНЦИЈЕ ТРАЖЕ ПОМОЋ ГРАДА – Дванаест месеци у коми

Три лозничке туристичке агенције – ”Адрија холидејс”, ”МГС турс сервис” и ”Соло травел”, предале су данас у градској управи иницијативу за доделу помоћи туристичким агенцијама које већ више од годину дана послују у изразито тешким условима због пандемије коронвируса. Иницијатива је упућена градоначелнику, а у њој се наводи да им је од марта прошле године директно угрожена егзистенција и да се томе не види крај, с обзиром на поновни раст броја оболелих у земљи, окружењу, Европи и целом свету.


– Све ове информације не дају нам право да будемо оптимисти. Прошле године летња сезона практично није постојала, а туристичке агенције 80 одсто својих прихода тада генеришу.  Пролећне такође није било, као ни јесење и зимске, а пословни амбијент се и даље не поправља па се доводи у питање и овогодишња летња сезона. Обраћали смо се преко Привредне коморе, струковних удружења, друштвених мрежа, мирних скупова у већим градовима, апеловали за спас туризма, али до данас нисмо наишли на разумевање Владе Србије нити ресорног министарства и Министарства финансија за ситуацију у којој се нашао наш сектор – стоји у иницијативи.

Наводи се да, иако све анализе домаћих и страних стручњака потврђују да је привреда Србије, и поред проблема изазваних пандемијом ковида-19, добро пословала прошле године и прогнозе су оптимистичне, у туристичком сектору је дошло до потпуног заустављања тржишта и протока новца.


Како наводе, тржиште туристичких агенција је пуних дванаест месеци ”у коми”, а епидемија се није на исти начин и у истом обиму манифестовала у свим привредним гранама. Неке епидемију ”нису ни осетиле”, неке бележе пад, а друге вишеструко повећање промета.

– У сектору туризма промет је нестао. Истичемо да је Србија једина земља у Европи која није одобрила додатну секторску помоћ туристичким агенцијама и зато смо принуђени да помоћ и подршку потражимо од Града, с обзиром на то да су одређене локалне самоуправе дале помоћ туристичким агенцијама у својим местима. Пошто у нашем граду нема много туристичких агенција, издвојена средства за помоћ не би представљала превелики терет за буџет, а нама би свака помоћ добродошла – стоји у иницијативи агенција.

Напомиње се и да у Лозници према подацима Агенције за привредне регистре послују три туристичке агенције које се баве искључиво туристичком делатношћу и једна која се поред туризма бави и хотелијерством, а да је у једном тренутку у нашем граду пословало 12 туристичких агенција или пословница агенција из других градова.

Н. Т.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ОПШТА БОЛНИЦА – Све пунија ковид одељења

НЕМАЊА МАКСИМОВИЋ ИЗ БАКУА ЗА ЛН – Остварили смо циљ

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу. 

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )