ДЕМОКРАТЕ О ’’ЈАДАРИТУ’’ – Да све буде транспарентно

ДЕМОКРАТЕ О ’’ЈАДАРИТУ’’ – Да све буде транспарентно

Позивамо представнике власти да у најкраћем року понуде одговоре на постављена питања и пруже поузданије информације о економским аспектима пројекта ‘’Јадар’’ и о утицају на квалитет животне средине и здравља становништва подрињског региона. Транспарентност је прави, и заправо једини пут у овом, за цело српско друштво, врло осетљивом подухвату, поручено је са данашње конференције за медије одржане у просторијама Градског одбора Демократске странке у Лозници.


Томислав Чотрић, председник лозничких демократа, каже да је позната рударска мултинационална компанија ‘’Рио Тинто’’ представила пројекат’’Јадар“, који се реализује у околини Лознице, као пословни подухват светског значаја. Висока концентрација литијума и бора по тони ископане руде рангира ово лежиште међу најзначајнија на свету, а ‘’Рио Тинто’’’ нас уверава да ће након реализације овог пројекта  бити отворен савремен подземни рудник са модерним постројењем за прераду руде и са решењем за одрживо управљање отпадом. Он је подсетио да су из Владе Србије поручили да је тај пројекат од изузетног значаја за Србију и Лозницу и да ће само у фази изградње рудника и постројења за прераду бити ангажовано више од 2.000 радника као и да се подршка овом пројекту видела и из експресно спроведене измене Закона о рударству и геолошким истраживањима на основу инцијативе и захтева инвеститора у овој области. Грађани и јавни интерес су се и овог пута нашли у другом плану, оценио је он.

– Цео пројекат се реализује нетранспарентно, уз презентовање изузетно малог броја информација о заштити животне средине и о директној користи које би имала локална заједница. Влада врло посвећено води рачуна о интересима инвеститора, док су грађани  и у овом случају у подређеном положају. ‘’Рио Тинто’’ је објавио у својој пропагандној брошури да је развио нову, иновативну технологију за прозводњу литијум-карбоната и борне киселине. Захтевамо да се у најкраћем року организује презентација планиране технологије, са посебним нагласком на хемикалије које ће се користити и на приказ производа, полупроизвода и нуспроизвода који би се добили као и њихових количина на годишњем нивоу. Предлажемо да се у расправу укључе представници академске заједнице, домаћи стручњаци, невладин сектор. Не треба да дозволимо да се расправа одвија само у затвореном кругу представника Рио Тинта и некомпентентних представника власти – казао је Чотрић.

Како је навео, непотврђене информације указују на то да се планира флотационо постројење непосредно поред реке, да би се користила  огромна количина врло агресивних киселина, као што су сумпорна и хлороводонична, и врло агресивни натријум-хидроксид и да ће се за потребе рудника црпети вода из Дрине, прве процене се крећу око 1.000 тона дневно, а процесуирану техничку воду ће, највероватније, враћати у Јадар.

– Оштро се противимо намери инвеститора да сачини парцијалне процене утицаја на животну средину по технолошким целинама. Тај ‘’маневар“ је препознат као пут да се избегне градња појединих објеката и постројења неопходних за спровођење целовите заштите животне средине. Ту је и питање рудне ренте. Као илустрација може послужити пример прекомерне експлоатације шљунка и песка из корита реке Дрине, а пријављују се минималне количине. Запањујући је податак да је буџет града Лознице из ових средстава (поред шљунка, експлатација каолина и ризле) имао просечан годишњи приход од само 700.000 динара. Брине нас да би се оваква пракса могла пренети и на ‘’Јадар“, чиме би ова средства завршила у приватним џеповима, уместо у пројектима као што су санирање штетног еколошког утицаја и развој локалне заједнице, као компензација за учињену штету – рекао је председник лозничког ДС.


Чотрић је казао да су ово закључци страначких ресорних одбора за рударство и  екологију донетих на иницијативу Градског одбора ДС у Лозници, одржаног пре седам дана са преставницима ДС из Мачванског и Колубарског региона. Он је најавио и да би у року од око месец дана требало да буде одржана трибина поводом овог проблема којој би присуствовао Горан Васић, научни сарадник Факултета техничких наука у Новом Саду.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – Број активно оболелих троцифрен и у Љубовији

У СУСРЕТ ФЕСТИВАЛУ ГЛУМЕ – Одабрано шест такмичарских представа

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу. 

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

 

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )