ЖЕЉКО МАРЈАНОВИЋ, В. Д. ДИРЕКТОРА “ВОДОВОДА” – Вода до свакога, губици што мањи

ЖЕЉКО МАРЈАНОВИЋ, В. Д. ДИРЕКТОРА “ВОДОВОДА” – Вода до свакога, губици што мањи

Најбитније је то што последњих пет година немамо рестрикције воде, иако је било сушних лета, и да је редовно снабдевање свих наших корисника, а у истом периоду немамо ни субвенције Града него сами себе издржавамо, каже Жељко Марјановић, в. д. директора ЈП “Водовод и канализација”. Нешто мало мање од сто милиона динара предвидели смо за капиталне инвестиције из сопствених прихода, а очекујемо и новац за пет пројеката одобрених од Канцеларије за јавна улагања, каже он за ЛН

Од средине фебруара на челу ЈП “Водовод и канализација” налази се Жељко Марјановић, в. д. директора, који истиче да је за разлику од деведесетих година прошлога века, када је ово било предузеће које је посртало, данас у групи најбољих у Србији. Оцењује да је томе допринела одлука руководства Града да се уђе у кредит Немачке развојне банке KfW који је у великој мери утицао да предузеће дође у сам врх по квалитету услуга, а данас је и у “потпуности солвентно”, све обавезе измирује на време и послује успешно.


Марјановић подсећа да лознички “Водовод” одржава око 850 километара водоводне мреже којом покрива око 80 одсто територије Града Лознице и око 90 одсто становништва. Грађани Лознице пију изузетно квалитетну воду, једну од најквалитетнијих у Србији, што потврђују и резултати Завода за јавно здравље у Шапцу који два пута седмично ради анализу воде, али и свакодневне анализе у лабораторији предузећа, каже нови директор.

– Најбитније је да последњих пет година немамо рестрикције воде, иако је било сушних лета, и да је редовно снабдевање свих наших корисника. Немамо ни субвенције Града последњих пет година, него сами себе издржавамо. До 2023. за кредит KfW предузеће плаћа две годишње рате, у јуну и децембру, по око 25 милиона динара из сопствених прихода. Што се тиче планова, ове године смо нешто мало мање од сто милиона динара предвидели за капиталне инвестиције из сопствених прихода. То су све спремни пројекти, а зависиће од прихода и од опште финансијске ситуације. Планирали смо из сопствених прихода замену канализације у улицама Милоша Поцерца и Војводе Степе, замену водоводне мреже у  Руњанима, насеље Мијић, где се често дешавају хаварије јер је дотрајала мрежа. Сваке године обновимо део мреже и тако смањујемо трошкове јер нема излазака радника на терен и губитака на мрежи. Ове године очекујемо новац од Владе Србије, односно Канцеларије за јавна улагања где смо пре две године конкурисали са пет пројеката, сви су одобрени, спремни смо сутра да кренемо у њихову реализацију и очекујемо да ће и средства бити одобрена врло брзо. Иначе, то је резултат добре сарадње руководства Града и Владе Србије  – каже Марјановић за ЛН.

Како каже, ти пројекти су условљени од Канцеларије за јавна улагања доградњом СКАДЕ, што је један од њих, а остали су замена водоводе мреже у Горњој Ковиљачи, на коме има доста губитака, замена цевовода у Стражи, цевовода Доњи Добрић – Јадранска Лешница, и цевовода у Јадранској Лешници уз гашење црпне станице амбуланта у истом месту, а за све постоје грађевинске дозволе.

– Са тих пет пројеката у великој мери смањићемо и губитке на водоводној мрежи који су сада 54 одсто, а менаџмент “Водовода” ради на томе да их ове године драстично смањи. Циљ је и откривање нелегалних прикључака чега, нажалост, има. Иначе, радимо истражне бушотине у Сипуљи и Доњој Бадањи којима бисмо и десет одсто преосталог становништва снабдели водом. Видећемо какви ће бити резултати, издашност, квалитет воде и остало – каже он.


Велики пројекат за град и предузеће је будућа станица за пречишћавање отпадних вода, стигло се до локацијских услова и сада је пред Државном ревизорском комисијом сагласност за Студију изводљивости и сагласност за Студију о заштити животне средине.

– То је огромна инвестиција, већа од 20 милиона евра, веома значајна за наш град. Инвестиција која ће покрити велики део Клубаца, добар део Бање Ковиљаче, Лозничког Поља, града. Погон за пречишћавање отпадних вода се добрим делом финансира из европских фондова и делом од државе. Не бих да лицитирам са датумом, али пројектна документација је готово сва спремна и брзо ће се кренути и у реализацију. Са изградњом погона за пречишћавање отпадних вода стање ће се драстично побољшати, а најбитније је што ћемо омогућити квалитетнији живот људима – каже Марјановић.

Пандемија ово предузеће није омела у раду и само прошле године његови радници имали су око 4.500 интервенција, односно излазака на терен. У току је и замена водомера, а “Водовод” има људи, средстава и технике да обави све поверене послове и свима обезбеди редовно снабдевање квалитетном водом за пиће, каже Марјановић.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

СТАНИСЛАВ КАРАСИ ЗА ЛН – Фудбал се учи из разговора

ЛН У ЦРВЕНОЈ ЗОНИ – Од доброг до страшног зачас

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу. 

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )