У СВЕТОГА САВЕ – Стигле тактилне стазе

У СВЕТОГА САВЕ – Стигле тактилне стазе

Постављање тактилних стаза намењених лакшој оријентацији слепих и теже слабовидих особа почело је ових дана у Улици Светога Саве, а биће урађене и у Булевару Доситеја Обрадовића, потврдио је  Никола Драгићевић, директор ЈП “Лозница развој”, за ЛН. Он је крајем прошле године рекао да ће то бити урађено чим  временске прилике дозволе, односно почетком пролећа и тај посао је сада и започет.

Према његовим речима, у складу са исказаним потребама слепих и теже слабовидих особа договорено је да прве тактилне стазе буду урађене у Улици Светога Саве и Булевару Доситеја Обрадовића где се и налазе просторије Међуопштинске организације слепих Србије у Лозници. Њихово постављање финансирано је из градског буџета, а стављају се по средини постојећих површина за кретање пешака.


– За почетак ће тактилне стазе бити постављене у Светога Саве и булевару, а ради се пројекат за њихову уградњу у још неким централноградским улицама – казао је Драгићевић.

Лозница није до сада имала овакве стазе, а њихово постављање договорено је крајем минуле године на састанку представника Савеза слепих Србије и Националне асоцијације особа са инвалидитетом са градоначелником Видојем Петровићем, када је разговарано шта се може урадити на поправљању постојећег стања. Тада је најављено да ће, осим оваквих површина за кретање, бити постављени семафори са звучном сигнализацијом у Улици Светог Саве. У граду се последњих година приликом преуређења раскрсница оне прилагођавају кретању особа са инвалидитетом, слепима, теже слабовидима, особама у колицима, обарањем ивичњака како би они са коловоза лакше изашли на тротоар и обратно.

Свакако ће слепим и теже слабовидих особа у Лозници много значити тактилне стазе на умањењу проблема кретања на који у свом прогласу Савез слепих Србије указује сваке године.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НАШИ СМО – Финска

СТАНИСЛАВ КАРАСИ ЗА ЛН – Фудбал се учи из разговора

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу. 

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )