НАШИ СМО – Финска

НАШИ СМО – Финска

Шта има на том северу када је Финска четврту годину узастопно заузела прво место као најсрећнија земља на планети Земљи? Иза ње су Данска, Швајцарска (квари страну приче) и Исланд, а ми смо од 150 држава на 48. месту, показује ових дана објављен индекс среће према класификацији коју подржавају Уједињене нације. За листу се користе анкете Галупа у којима се од становника тражи да искажу субјективно осећање добробити, а одговори се укрштају са БДП-ом и индикаторима солидарности, индивидуалне слободе и корупције да би се на скали до десет дошло до оцене.


Да ли они на северу због хладноће, снег, зима, нису као ми вреле крви да им сваки ђаво смета већ људи кулирају. Северњачки све прихвате мирно, не лупају много главу кад нечега има, зашто га има и зашто баш сад, нити када нечега нема, не мозгају зашто га нема и зашто га нема баш сад. Са мирноћом будисте прихватају живот и труде се да уживају у њему. Мора да је нека фора и у оним њиховим саунама, кажу да човеку прија када се од пет до 15 минута пари на температури између 80 и 100 степени и да оне позитивно делују на психу, регенеришу и релаксирају цео организам. Топлота, кажу, стимулише циркулацију крви и знојење што повећава активност лојних жлезда које избацују прљавштину и отрове путем зноја. Сауна се, тврде, користи вековима као једна од најбољих метода за опуштање тела и духа, као и за детоксикацију читавог организма.

Можда бисмо напредовали на листи да се мало више и ми презнојавамо. Не због политичке ситуације, празног новчаника, короне, спорта или било чега, а нама бар није тешко наћи разлог за бригу. После годину дана још полемишемо да ли има или нема короне, па сад да ли се треба или не “боцнути”. Ко хоће да се вакцинише, није му доста што је то урадио, већ хоће да убеди све око себе да учине исто, такође ни ономе ко неће вакцину, није доста што је неће, већ хоће да убеди све остале да је то опасно, штетно, чип, Бил Гејтс и остало. Најбољи су они што неће јер не знају “састав вакцине”. Нормално, за све вакцине које су примили од рођења и лекове које су попили су одлично знали састав, али сада неће па неће да ризикују. Да се прекрстиш и левом и десном од ”објашњења”. Неки дан лекари, по милионити пут, кажу да је вирус опасан, болнице пуне, на ивици су снаге, а онда неки на све то оплету коло око споменика Стефану Немањи у Београду. С једне стране мере, маске, само што их и споменицима нису ставили, а са друге ови ђипају ужичко коло као на свадби. Ваљда из ината корони, др Кону, Кризном штабу, држави, коме већ, као да ће сви ти да оду на респиратор ако их закачи вирус, а не ови разиграни ликови, далеко било.


Док се комплетно друштво глупира “за све паре”, људи губе главе. У једном дану су три младе особе извршиле самоубиство у Београду. Обесила се малолетна девојка, младић (25) је из карабина пуцао себи у главу, а једна девојка је скочила са зграде. Алооо, има ли већег знака за узбуну? Како да будемо срећни(ји) са таквом грозном реалношћу? Овде се, изгледа, само мораш уздати у се и у своје кљусе. Направити свој мали кинески зид и тражити срећу у ситницама, а оне живот значе. Прво, ништа се не подразумева и треба бити срећан кад су ти сви укућани здрави и живи, имаш свој кров – супер, радиш – одлично, имаш и редовну плату – машала, можеш да (пре)живиш од ње – феноменално. Ако ти је то мало за срећу, замисли дан без нечега од побројаног, одмах си у бедаку. Уживај у ономе што имаш, немој да гледаш преко плота и патиш што неко има овакав ауто, онакву жену, већу плату, то је његово, уживај у свом. Гледај чашу као полупуну, а не полупразну. Уживај у свитању, заласку сунца, доброј песми, књизи, одличном филму. Послу који радиш, још ако га волиш и добар си у њему, ето разлога да будеш као Финац. Још се мало напариш у купатилу, ако немаш сауну, па уживај. Нема друге. Ако ни то  није доста, ево разлога за осмех онима што гледају у туђ тањир. Испред Србије је региону срећнија само Словенија на 29. месту, а у леђа нам гледају Хрватска на 60, БиХ на 64, Црна Гора на 70. Бугарска на 78. и Северна Македонија на 94. месту. Мало сте срећнији, зар не? Бар секундицу.

Шта бисте да сте Авганистанац јер, према извештају, најнесрећнија земља планете је Авганистан. Нисмо ми баш отишли у Хондурас. Бар не још увек.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НАШИ СМО – Катанац

НАШИ СМО – Јагње

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу 

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )