У МАЛОМ ЗВОРНИКУ – Испоручени котлови за нову топлану

У МАЛОМ ЗВОРНИКУ – Испоручени котлови за нову топлану

Котловска постројења на биомасу за нову топлану у Малом Зворнику, чија изградња је почела у новембру прошле године, испоручени су ЈКП „Дрина“ и према речима директора Драгана Чикарића, за сада се сви послови одвијају у складу са динамичким планом. Реч је о котловима домаће производње и они ће у будућности снабдевати топлотном енергијом ужи центар Малог Зворника. У овај објекат биће уложено укупно два милиона и 350 хиљада евра, а грађанима ће омогућити квалитетно грејање по повољнијој цени.


– Грађевински радови и бетонска подлога су завршени и сада је допремљена комплетна опрема коју треба уградити. Због манипулисања великим котловима и другим потребним елементима, тек након њихове монтаже биће урађени околни зидови, метална кровна конструкција и кров. Иначе, наше предузеће је носилац пројекта и инвеститор, а средства за изградњу обезбеђена су уз подршку Републике Србије, из кредита преко немачке КfW банке – каже за ЛН Драган Чикарић.

Он објашњава да сви послови треба да буду завршени до октобра за када су планиране и прве топле пробе, а уз изградњу објекта топлане, паралелно су прибављана сва неопходна документа за замену топловода и уградњу подстаница, што је, такође, део пројекта.


– Коначно ћемо добити савремену топлану са комплетном аутоматиком и регулацијом у примарној и секундарној мрежи, а топлотну енергију обезбеђиваће два котла на дрвну сечку снаге по 0,9 МW и резервни котао на гас снаге 2,5 МW. Како је предвиђено, из дрвне сечке покриваће се 95 одсто топлотне енергије, а из гаса пет процената, што ће значајно појефтинити производњу топлотне енергије и смањити емисију угљендиоксида у атмосферу. Ми тренутно за топлану као енергент користимо природни гас и немамо алтернативно гориво – детаљан је директор Чикарић.

Како је нагласио, модернизација топловодног система у Малом Зворнику била је крајње неопходна, будући да постојећа котларница одавно не задовољава потребе, као ни прописане стандарде у тој области.

Изградња топлане подржана је од Владе Србије, преко Министарства рударства и енергетике и Министарства финансија, средствима из кредита добијеним од немачке КfW банке, са којом Србија развија пројекат тржишта биомасе у систему даљинског грејања, вредан више од 20 милиона евра.

Чикарић објашњава да је укупни кредит за изградњу малозворничке топлане 2,35 милиона евра и део кредита, у износу од 390.000 евра, или 16,45 процената су бесповратна средства, која су топлани опредељена као помоћ Републике Србије, док ће остатак топлана враћати 20 година, на 36 полугодишњих рата, уз две године грејс периода.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – Више од 40 новозаражених у Лозници

СТАНИСЛАВ КАРАСИ ЗА ЛН – Фудбал се учи из разговора

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу. 

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )