ОДРЖАНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ГРАДА – Донете одлуке о изради шест планова

ОДРЖАНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ГРАДА – Донете одлуке о изради шест планова

После осам сати рада без паузе, одборници лозничке Скупштине наставили су данас седницу  прекинуту прошлог четвртка која је, да подсетимо, трајала само пет минута. Прекинута је због, како је речено, тешке епидемијске ситуације. Како је на почетку данашње седнице рекла Милена Манојловић Кнежевић, председница Скупштине, новом одлуком владе и Кризног штаба створени су услови да се настави рад, а нагласила је и да су предузете додатне мере заштите и да одборници обавезно носе маске.


На седници су, између осталог, донете одлуке о изради шест планских докумената везаних за Лозницу, Бању Ковиљачу и Лешницу. Према речима Драгане Јовановић, главне урбанисткиње, разлози за израду планова генералне регулације за Бању Ковиљачу и Лешницу јесу пре свега, ажурирање топографско-катастарских подлога, затим, усклађивање са Законом о озакоњењу објеката као и због бројних иницијатива грађана да се омогуће повољнији услови за изградњу. Додатни разлог за израду плана за Лешницу је усклађивање са усвојеним планом за будући брзи пут. Разлог за приступање изради Плана генералне регулације за Лозницу је пре свега због усклађивања са урађеним Планом детаљне регулације трасе брзог пута и са планом пута Ваљево – Лозница, а такође, и због великог броја пристиглих иницијатива од грађана.


 – Што се тиче Плана детаљне регулације стамбено-пословног комплекса у улици Филипа Кљајића, који се налази у близини ОШ “Вук Караџић”, његова израда предвиђена је Планом генералне регулације. Тим планом овде је предвиђено вишепородично становање и терцијалне делатности, а Планом детаљне регулације биће дефинисане саобраћајнице, трафостанице, зелене површине, вртић дакле, све што је потребно за функционисање будућег стамбено-пословног комплекса – рекла је Јовановићева.

Одборници ГГ “Смело за Лозницу” сматрају да није добро да се тако учестало раде допуне планова детаљне регулације на сваких, како су рекли, 2,7 година, и да то показује неодговорност према грађанима и послу који обављају. Истакли су, да није добро да се руши све што је везано за историју Лознице, а да се пут Ваљево – Лозница гради за Компанију “Рио Тинто” који ће донети  корист само малом броју грађана.

Са друге стране, представници власти сматрају да ови урбанистички пројекти објашњавају на који начин се град развија. Да се интензивно граде не само стамбени, већ и јавни и привредни објекти. “Они који то не виде, или су злонамерни или не треба да се баве политиком.” Истакли су и да није реч само о изменама планова, већ се за Лешницу и Бању Ковиљачу доносе нови планови.

На Скупштини су данас усвојена два акта у вези са социјалном заштитом –  Стратегија развоја социјалне заштите 2021-2025. и Правилник о условима и начину обављања послова помоћи и неге у кући за одрасла, стара лица и особе са инвалидитетом. Како је рекла Тања Глишић Матић, начелница Одељења за друштвене делатности, Стратегија је фокусирана на све рањиве групе, а такође  и на оне који би могли да постану корисници социјалне помоћи.


– Најрањивији чланови нашег друштва су деца. Према подацима Завода за статистику, у Лозници међу децом има сто четрдесет и седморо жртава насиља и занемаривања, повећан је број развода и имамо 329 малишана за које се родитељи споре око родитељског права, и стотину шеснаесторо који су особе са инвалидитетом. Код пунолетних, 382 особе  су занемарене или су у ризику од занемаривања или су жртве насиља, 1.065 особа, деца и одрасли, су са неком врстом инвалидитета – рекла је начелница, нагласивши да је од почетка епидемије насиље у породици порасло за педесет одсто.

У оквиру Стратегије приоритетне циљне групе су деца и млади из осетљивих група, особе старије од 65 година, особе са инвалидитетом, жене, материјално угрожене породице, Роми и избегла и интерно расељена лица. Стратегијом се, између осталог, планира развој и проширење локалне социјалне услуге, помоћ и нега у кући за одрасла стара лица и особе са инвалидитетом, дневни боравак за децу, младе и одрасле са сметњама у развоју, лични пратилац детета, социјално становање у заштићеним условима, породични саветник, клубови за стара лица и особе са инвалидитетом.


Скупштина је данас именовала  директора ЈКП “Топлана“ Миодрага Дишића, досадашњег вршиоца дужности директора, који се једини пријавио на конкурс, као и вршиоца дужности директора Установе за физичку културу „Лагатор“ Дејана Димитријевића у трајању од годину дана. Димитријевић је и у претходне две године обављао ову дужност. Конкурсни поступак за избор директора ове установе је у току. Донете су и одлуке о спровођењу јавног конкурса за избор директора ЈП “Лозница развој“ и ЈКП “Наш дом“.

После бурне расправе усвојен је и Програм развоја туризма града за наредних пет година који су одборници ГГ “Смело” и СРС назвали “списком великих жеља, а малих могућности да се оне остваре”. Прихваћена је и Информација о степену усклађености планираних и реализованих активности током прошле године у пет лозничких јавних предузећа.

Потврђени су и мандати одборницима са изборне листе “Александар Вучић за нашу децу”  Драгану Ракићу, пољопривреднику из Чокешине,  и Миодрагу Лазаревићу, пољопривреднику из Доње Бадање.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЗАГОРКА РАДНИЋ ИЗ ГРНЧАРЕ – Прославила стоти рођендан

ФУДБАЛ , ПРВА ЛИГА СРБИЈЕ: ЛОЗНИЦА – ДУБОЧИЦА 7:0 – Прегазили Дубочицу

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу. 

 

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )