У ПРОГРАМУ „СВЕТ ЖЕНА“ – Сећање на знамените Лозничанке

У ПРОГРАМУ „СВЕТ ЖЕНА“ – Сећање на знамените Лозничанке

После седмодневне паузе и одлагања планираних програма због епидемијске ситуације, манифестација „Свет жена“ настављена је данас изложбом „Знамените жене у историји Лознице – дела за незаборав“, ауторке Јелене Танацковић, етнолога-антрополога из Лознице. Она је провела годину дана у лозничком Центру за културу на стручној пракси и за то време осмислила ову поставку отворену у Музеју Јадра. Како је рекла Марија Шћекић Марковић, виши кустос, етнолог-антополог у Центру за културу „Вук Караџић“, организатору програма, на изложби су приказани фрагменти инспиративних биографија знаменитих жена које су, на посредан или непосредан начин, допринеле културном напретку крајем 19. и током 20. века. Њихове животне приче представљају неизоставни део културног сећања и сведоче о истрајности, пожртвованости, неустрашивости и вредностима које су заступале и остваривале их у времену кад су успех и историја били резервисани за мушки пол, каже Шћекић Марковићева. Циљ поставке је да допринесе стварању колективног знања и културе сећања на истакнуте жене у историји лозничког краја.


– Многе од њих су снагом жеље и истрајности направиле први корак ка еманципацији и утемељиле пут будућим генерацијама. Њихова дела нас данас оплемењују и уче о најузвишенијим људским особинама – храбрости, упорности и пожртвованости. Неке од знаменитих жена везујемо за Лозницу због порекла, хуманих дела или стваралаштва. Поједине су жртвовале своје животе због вере у слободу, а неке од њих су друштву подариле значајне личности којима се поносимо. Оне су биле добротворке, научнице, учитељице, уметнице, архитекте, књижевнице и мајке. Чињеница је да оне не припадају само једном граду и једној локалној историји. Оне су учиниле много више – допринеле свеопштој историји хуманизма, науке, културе и уметности. Свака је оставила посебан траг, печат и обележје једног историјског времена. У нади да ће њихове биографије послужити као инспирација и мотивација за даља истраживања, одајемо им почаст и чувамо сећање на жене чија дела нису заборављена – поручила је Јелена Ж. Танацковић, ауторка изложбе.

На неколико паноа публика је видела кратке приче о Стаки Пејић (1838-1916), Томанији Обреновић (1796-1881), Христини Петковић Морозов (1892-1968), Љубици (1894-1974) и Даници (1898-1960) Јанковић, Јованки Бончић Катеринић (1887-1966), Марији Цвијић (1840-1892), Ленки Карабелић (око 1850-1903), Смиљи Филиповић (1850-1920), Вери Благојевић (1920-1942), као и о Етел Роуз Банкарт, Дарји Александровној Коробкиној, Мини Караџић Вукомановић и Вери Божичковић Поповић.

Изложба ће трајати две недеље.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – Број активно оболелих и даље расте

ОПШТА БОЛНИЦА И ДОМ ЗДРАВЉА – На ковид одељењима скоро стотину пацијената

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу. 

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

 

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )