МИНИСТАР РАТКО ДМИТРОВИЋ – Пример Лознице је охрабрујући

МИНИСТАР РАТКО ДМИТРОВИЋ – Пример Лознице је охрабрујући

Министар за бригу о породици и демографију у Влади Србије Радомир Ратко Дмитровић боравио је данас у радној посети Лозници где је о демографији и проблему негативне стопе наталитета разговарао са градоначелником Видојем Петровићем. Дмитровић је рекао да обилази Србију како би видео да ли је проблем демографије уочен и да ли се шта предузима да се буде на трагу његовог решавања.


– Охрабрен сам оним што сам чуо да се предузима у Лозници из више разлога, а први је да је стопа фертилитета, односно родности овде око 1,7. Лепеза мера које је локална самоуправа предузела у последњих седам, осам година да се стимулише рађање даје резултат којим Лозница може да се похвали, мада овде нису са тим задовољни и сматрају да могу више, и на добром су путу. Јако тешко је поправити демографску слику, али јесте могуће и зато је ово министарство и основано. Крајем године ћу са сарадницима направити документ стратешког карактера о овом проблему и његовом решавању. Морамо видети где држава може да помогне, шта још може да уради поред стимуланса које је почела давати пре три године за прво, друго и треће дете. Треба водити рачуна о младима као што је то изузетан пример Лознице, да млади не одлазе, или да им се понуде стимулативни услови да се врате у завичај – казао је Дмитровић.

Он је рекао да је проблем сложен и да смо  дошли дотле да се данас у Србији рађа мање деце него током  Првог и Другог светског рата и за време балканских ратова. Ништа није боље у другим земљама, не само у окружењу него и у Европи где је једина земља која је до пре тригодне имала стопу родности 2,1, што је проста репродукција, била Албанија. Прошле године смо, истакао је он, у односу рађања и умирања изгубили 45.000 људи. Релативно смо близу линији после које неће бити повратка, и морамо све урадити да спречимо да Срби као народ остану само забележени у историји да смо некада постојали, после 67 година нас први пут има мање од седам милиона, нагласио је министар.


– Жена је централна фигура и без ње нема обнове демографије, она одлучује колико ће родити деце. Треба да питамо жену шта као друштво треба да променимо да би она рекла хоћу да родим не једно, него троје или четворо деце. Велики проблем је положај жене код послодавца, који  када жена роди прво дете то доживљава као проблем, а камоли друго или треће. Проблем је и што смо изгубили култ породице која је уз улогу жене кључна. Тај култ више немамо. Ипак, верујем да са срединама као што је Лозница можемо нешто да направимо – казао је Дмитровић.

Градоначелник је рекао да је министра упознао са свиме што Лозница чини како би имала позитиван одговор на тренд који нам, нажалост, не иде у прилог.

– Мислим да ћемо моћи да направимо искорак јер све што радимо у свим сферама друштвеног живота губи смисао ако ми сваке године будемо остајали без огромног броја становника. Онда нам у даљој будућности прети велика опасност, а то је да се број становника значајно смањи и останемо само једна историјска категорија – рекао је он и оценио да је  породица кључна, али и да смо сведоци да се она урушава и ствара нови вредносни систем који је посматра другачије и један је од битних фактора који се одражава на демографска кретања.

Министар је обишао и младе из програма ‘’Лозница најбољима“, стручњаке који су са највишим оценама завршили факултет на државном универзитету, вратили се у Лозницу и добили посао у оквиру овог пројекта.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ОСНОВНИ СУД У ЛОЗНИЦИ – Укинут притвор осумњиченом возачу

ЛН У ЦРВЕНОЈ ЗОНИ – Од доброг до страшног зачас

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )