БЕЗБЕДНОСТ НА ИНТЕРНЕТУ – Друштвене мреже нису стваран живот

БЕЗБЕДНОСТ НА ИНТЕРНЕТУ – Друштвене мреже нису стваран живот

Интернет је постао место на којем нас могу вребати опасности и злонамерни људи чија су главна мета деца и млади. Играчке су замењене мобилним телефонима, а наш живот полако постаје виртуеалан. Како да се изборимо са опасностима и како да заштитимо децу, причали смо са Катарином Јонев Ћираковић, докторанткињом Факултета политичких наука, едукаторком за безбедност деце и младих на интернету.

Она је ауторка књиге за ,,Безбедност деце на интернету – водич за родитеље” и за Грми Ло, омладинску редакцију Лозничких новости”, говорила је о актуелним опасностима на интернету, пре свега одређеним друштвеним мрежама.


– Опасности на друштвеним мрежама је много, од комуникације са непознатим људима до различитих облика интернет вршњачког насиља, малтретирања порукама неприкладног садржаја, преко вређања по верској, расној, националној, сексуалној основи до узнемиравања, постављања лажних информација, и оснивање група којима је циљ исмевање – каже Катарина.

Она наглашава да родитељи треба да поведу рачуна какав садржај њихова деца прате на интернету, јер она често нису у стању да се суоче са ризицима. Деци треба објаснити да не смеју да комуницирају са непознатим људима нити да дају било какве личне податке. Због свега тога нагласак се ставља управо на учењу деце како да се понашају на интернету и друштвеним мрежама.

На питање о актуелној теми – друштвеној мрежи тикток, где деца масовно прате трендове опасне по живот, наша саговорница је рекла да је тикток тренутно најпопуларнија друштвена мрежа, а такође и врло опасна. Скренула нам је пажњу на неколико опасних трендова, од којих је на Балкану најпознатији,,Drinking challenge”, који представља надметање у испијању алкохолних пића или неких других течности.


Тренутно је актуелно постојање организоване групе на тиктоку која порукама наводи децу на самоубиство и, нажалост, још увек опстаје. Катарина истиче да управо због овог проблема родитељи треба да обрате пажњу на то шта њихова деца раде на друштвеним мрежама и да разговарају са младима управо о овој потенцијалној опасности.

Неретко смо сведоци да све више деце млађе од 13 година, па чак и млађи основци, има приступ интернету. Наша саговорница каже да деца све чешће имају самосталне профиле на друштвеним мрежама, али да је то из потребе да буду виђена и да виде, дакле из радозналости. Она истиче да управо родитељи треба да упознају своје дете и да га упозоре на потенцијалне опасности на интернету, које често могу да им угрозе живот.

Често слушамо како родитељи забрањују деци употребу друштвених мрежа, али Катарина сматра да је то мач са две оштрице и да је кључ решења проблема у разговору између детета и родитеља и у познавању личности детета.


– Инстаграм није стваран живот. Тикток није стваран живот. Лајкови нису мерило вредности особе, као ни број пратилаца. Води рачуна о својој дигиталној репутацији јер шта се једном напише више никада не може да се избрише са интернета. Сваку врсту узнемиравања пријави и не упуштај се у изазове који воде ка угрожавању твог здравља и живота – наглашава Јонев Ћираковићева.

 

Више од 200 предавања о безбедности на нету

Катарина Јонев Ћираковић дипломирала је на Факултету политичких наука, а мастер студије међународног јавног права завршила je на Правном факултету. Две године докторских студија завршила је на Факултету безбедности, а од октобра 2018. докторант  је Факултета политичких наука. Мастер рад под називом ”Сајбер безбедност и међународни односи” биo је прва мастер теза на Правном факултету која се бавила сајбер безбедношћу са освртом и импликацијама у међународним односима. Рад је одбранила са десетком.

Одржала је више од 200 предавања широм Србије, али и БиХ, а пре три године одржала је низ предавања основцима и средњошколцима у Лозници и Бањи Ковиљачи.

Александра Бека Дамњановић

Фото: Лична архива саговорнице

ПРОЧИТАЈ И…

УЗ ДАН ЖЕНА – Дуг пут до равноправности

У ВРЕМЕ ЕПИДЕМИЈЕ – Корона, депресија и млади

Прати нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )