РЕАГОВАЊЕ ПАКТ-а  –  Да ли се може веровати министарки Михајловић?

РЕАГОВАЊЕ ПАКТ-а  –  Да ли се може веровати министарки Михајловић?

Дан након посете Лозници Зоране Михајловић, министарке рударства и енергетике, огласио се Подрински антикорупцијски тим (ПАКТ) саопштењем у којем се истиче сумња у њене “искрене намере” пошто се није одазвала позиву упућеном пре више од два месеца да дође у  долину Јадра и разговара са грађанима

– И поред писаног позива упућеног министарки од стране наших удружења, она се није одлучила да дође међу мештане долине Јадра и чује све проблеме из прве руке, већ је у просторијама градске управе одлучила да у присуству директора свих предузећа и институција пошаље поруку да се документа издају по убрзаној процедури. Са друге стране, брига министарке Михајловић за животну средину је само деклеративна и, рекли бисмо, врло опасна по читаву западну Србију и здравље њених становника. Министарка је у Лозници поново употребила тврдњу компаније Рио Тинто, да Србија поседује 10 одсто светских резерви литијума, што је нетачан и злонамеран податак – наводи се у саопштењу у којем је приложена табела, за коју се тврди да је званични документ Владе САД, о потврђеним светским резервама литијума које се налазе ван океана, и из које се може видети да је Србија по резервама овог минерала далеко испод Боливије, Аргентине, Чилеа и Мексика, као и да од европских земаља веће резерве имају Немачка и Чешка.


ПАКТ истиче да нема одговора на питање где и како ће Рио Тинто евакуисати подземну воду за коју је сама компанија у Елаборату о резервама признала да садржи повећане количине арсена, нитрата и сулфида и да је управо “та подземна вода у ингеренцији министарства рударства на чијем челу је потпредседница Владе”.

– Може ли се министарки веровати у лепа обећања, након што је Влада посебном Уредбом усвојила Просторни план посебне намене за пројекат „Јадар“ без предходне усклађености са Просторним планом Републике Србије и Просторним планом Града Лознице, што је била законска обавеза. Може ли се веровати министарки која избегава свој народ и која у Лозници са директорима договара убрзане процедуре, а за јавност говори да пројекта неће бити уколико се не испоштују све предвиђене процедуре, које ни до сада нису поштоване. Грађани долине Јадра, Лознице и читаве западне Србије треба да знају да је пројекат ”Јадар” неизводљив са становишта заштите животне средине и здравља грађана и никакви фабриковани подаци то неће променити. Поступање државе према Биолошком факултету који је остао без нових просторија због израде студије о процени утицаја на животну средину која се није свидела компанији Рио Тинто, довољно говори о искрености слатких речи који долазе од надлежних по оној старој „Чувај се Данајаца и када дарове носе“ – наводи се у саопштењу Подринског антикорупцијског тима.

 

ПРОЧИТАЈТЕ И…

МИНИСТАРКА МИХАЈЛОВИЋ У ЛОЗНИЦИ – Животна средина је број један

У ПОРУШЕНОМ “ЛАГАТОРУ” – Клупске успомене (ни)су заборављене

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу. 

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

 

 

 

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )