МИНИСТАРКА МИХАЈЛОВИЋ У ЛОЗНИЦИ – Животна средина је број један

МИНИСТАРКА МИХАЈЛОВИЋ У ЛОЗНИЦИ – Животна средина је број један

Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић данас је посетила Лозницу и одржала радни састанак  са представниицма Мачванског управног округа и руководством града. Разговарано је о темама из области енергетике и рударства, а прва је био пројекта ‘’Јадар’’, саопштила је министарка на конференцији за медије.


‘’Јадар’’ је пројекат целе државе који ће имати утицај на читаву Европу и природно је да смо о томе разговарали, као што је природно да постоје многе недоумице и размишљања када је нешто ново јер овај пројекат и јесте потпуно нов, казала је она на почетку обраћања.

– Доказане резерве литијума које се налазе у овом крају су око десет одсто свих светских резерви, и то јесте богатство којим држава располаже. Али оно што је моја порука била и данас на састанку, и свих овим месеци откада сам министарка рударства и енергетике, јесте да се ништа  неће урадити уколико се не буде испоштовала свака одлука, свака процедура у области заштите животне средине. Са нама је била данас и помоћница министарке заштите животне средине и то смо потврдили. То значи, свака врста размишљања, промене, чак и ако се жели промена Просторног плана подручја посебне намене, мора се урадити студија процене за заштиту животне средине. Ниједан корак  се неће урадити да тога нема. Али, са друге стране, порука је и да је најлакше пробати сакупљати било какве врсте поена, политичких или било којих других на томе што покушавате да збуњујете људе полуистинама, неистинама и често информацијама које не одговарају ономе што се заиста дешава. Грађани Лознице, овог округа и Србије, држава неће направити један једини корак уколико се не буду испоштовали сви услови заштите животне средине, ма колико овај пројекат био светски значајан. Овим пројектом Србија постаје једна од водећих земаља у производњи, у једном тренутку, литијумских батерија. Оне су данас значајне за производњу електричних аутомобила, оне су корак ка ономе што се зове одрживи зелени развој. Да би тај развој глобално био зелен онда он мора да буде зелен и у екстракцији тог литијума и производњи литијумских батерија. Друга ствар коју желим да поручим јесте то да све што се буде радило, сваки документ који се буде припремао, неће се радити, а да то не делимо сви заједно, да не разговарамо сви заједно и да не говоримо само чињенице јер је то једини начин  да се, између осталог, изборимо и са оним што су често нечињенице, и често полуистине. Животна средина је број један, па тек онда новац, развој и све друго што може да дође из једног оваквог пројекта – казала је данас Михајловићева.

Према њеним речима, договорено је формирање једног малог тима у коме су Град Лозница, људи из Министарства рударства и енергетике, помоћница Министарства животне средине, који ће бити оперативан,  састајаће се, чути, виђати управо на ову тему, ‘’да ништа не остане нејасно никоме’’.

-У дистрибутивну мрежу  не само на ниском него и на високом напону држава неколико година улаже новац. Више од четири милијарде динара је уложено у претходних неколико година само у дистрибутивну мрежу, улагали смо, смањили губитке, а сваки проценат смањеног губитка значи додатне десетине милиона динара за улагање у наставак изградње мреже. Разговарали смо и о проблемима, пре свега проблему лозничке ‘’Топлане’’ и односа који постоји између ње и ‘’Србијагаса’’. Свакако ће доћи до конверзије капитала, то није  проблематично, то је нешто са чиме се и сам град сложио. Имамо пораст броја потрошача гаса и сигурно ћемо ширити мрежу гасовода, али однос између ‘’Топлане’’ и ‘’Србија гаса’’ претходних година, нажалост,  није решен. Данас смо се договорили да то мора да се реши до краја ове недеље. Лозница не може да трпи због  дугова које је имала ‘’Вискоза’’. Лозница је град који мора да се развија и све проблематичне ствари да буду решене заједно са министарством и јавним предузећем, верујем да ћемо у томе успети – казала је она.


Градоначелник Видоје Петровић казао је да је разговарано о најважнијим питањима за Лозницу и њене грађане и да је у овом моменту изузетно актуелно питање пројекта ”Јадар” .

– Сви ми, на локалу, влади и у држави, апсолутно смо посвећени унапређењу привредне активности и у Лозници и у читавој Србији, али ћемо увек на прво место ставити заштиту животне средине, безбедност и здравље људи. Не постоји ниједно питање о коме нисмо спремни да разговарамо и да тражимо најбоља решења. Овај пројекат јесте велика шанса, јесте велики изазов, и за Лозницу и нашу државу. Утолико је разумно што су сви, али баш сви у овој земљи укључени у оквиру свог делокруга рада како бисмо дошли до најбољих решења, до одрживих решења. Имали смо у претходном периоду највећу подршку у историји овог града од наше владе и државе. Апсолутно смо уз подршку наше државе спремно дочекали нове инвеститоре, а то се већ одражава на квалитет живота наших грађана у Лозници, повећава се број запослених, повећавају просечне зараде, буџет града. То нас охрабрује и додатно подстиче да наставимо да радимо  тимски јер се по ко зна који пут показало да када радимо заједно онда смо најјачи и резултати никада не изостану – рекао је Петровић.

Министарка је после радног састанка посетила и ‘’Тим за будућност Лознице’’ и упознала се са њиховим активностима.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ОПШТА БОЛНИЦА ЛОЗНИЦА – Санитет на поклон од ЕУ

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – Више од 160 новозаражених за викенд

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )