У ЉУБОВИЈИ – Планирају отварање музичке школе

У ЉУБОВИЈИ – Планирају отварање музичке школе

Основна музичка школа “Вук Караџић” из Лознице ускоро би могла да отвори своје издвојено одељење и у Љубовији, за шта је већ покренута иницијатива из те општине. Горан Пантић, директор Музичке школе, подсећа да би после Крупња, где је 2017. године, такође, отворено издвојено одељење, то била друга општина из округа у којој би ђаци имали могућност да похађају нижу музичку а да при том не морају да путују у Лозницу. Било би то олакшање и нова могућност и за малишане преко Дрине, из Сребренице и Братунца у Републици Српској.


– У Крупњу је то веома добро прихваћено од локалне заједнице и већ сада се рад школе развио у пуној форми, брже него што смо очекивали. Када је реч о Љубовији, нема разлога да не буде слично, а можда и знатно брже, зато што је реч о већој општини и где више ученика похађа основну школу. Имамо у виду и то да суседне две општине из Републике Српске такође немају музичку школу, осим у Зворнику, што би и њиховој деци дало нове могућности – каже директор Пантић, који се надавно састао са председником љубовијске општине Миланом Јовановићем и директором ОШ “Петар Враголић” Василијем Ђукановићем.

Он истиче да је према анкети која је спроведена у основној школи у Љубовији, интересовање за похађање музичке школе исказало 127 ученика и да би у узрасту од првог до четвртог разреда свако треће дете желело да стиче музичко образовање. Одељење би обухватало наставу за учење свирања на клавиру, виолини, хармоници и гитари а све би функционисало као и у Крупњу. Пантић додаје да ће Музичка школа све припремити што је до ње већ у наредних месец дана, а онда је на љубовијској општини да даље заврши законом планиране дозволе и сагласности с ресорним министарством и школском управом у Ваљеву.

Василије Ђукановић, директор ОШ “Петар Враголић”, за наш лист каже да ова школа испуњава све услове за отварање издвојеног одељења ОМШ “Вук Караџић” из Лознице и да постоје сви материјално-технички услови да се настава одвија несметано.


– Ми већ имамо одговарајуће учионице, а мањи део опреме који недостаје врло брзо ћемо набавити. Значајно нам је и то да од председника општине имамо пуну подршку јер идеја о музичкој школи није од јуче, о томе се прича годинама. Сада су шансе извесније и сви очекујемо да ће од септембра из наших учионица моћи да се чују и звуци музичких инструмената – каже директор Ђукановић.

У прилог целој идеји иде и чињеница да су два директора успоставила одличну сарадњу, а о свему че бити речи и на првој седници Скупштине општине која би требало да усвоји акт о промени мрежа основних школа, што ће бити један од првих корака на путу ка отварању одељења музичке школе у Љубовији. Како поручују из ове локалне самоуправе, тиме би се, поред спортског, обогатио и културни живот младих у Љубовији, а ако све буде ишло по плану, настава би могла да почне већ 1. септембра, с почетком нове школске године.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЖУТИ МЕТЕО АЛАРМ – Пролеће је отпочело снегом

ОВЕ ГОДИНЕ – Градске награде за 110 најбољих

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )