У ПРОГРАМУ „СВЕТ ЖЕНА“ – Изложба о знаменитим Лозничанкама

У ПРОГРАМУ „СВЕТ ЖЕНА“ – Изложба о знаменитим Лозничанкама

Програм мартовске манифестације „Свет жена“ наставља се сутра у Музеју Јадра изложбом „Знамените жене у историји Лознице – дела за незаборав“ Јелене Ж. Танацковић, етнолога и антрополога. Поставку, чији је циљ да допринесе стварању колективног знања и културе сећања на истакнуте жене у историји лозничког краја отвориће Марија Шћекић Марковић, виши кустос, етнолог-антополог у Центру за културу „Вук Караџић“, који је и организатор програма.


На изложби ће бити приказани фрагменти инспиративних биографија знаменитих жена које су, на посредан или непосредан начин, допринеле културном непретку крајем 19. и током 20. века, а чије животне приче представљају неизоставни део културног сећања и сведоче о истрајности, пожртвованости, неустрашивости и вредностима које су заступале и остваривале их у времену кад су успех и историја били резервисани за мушки пол.

Публика ће кроз ову изложбу моћи да се подсети на Стаку Пејић (1838-1916) – просветну и хуманитарну добротворку из Лешнице, Томанију Обреновић (1796-1881) – ћерку Анте Богићевића, Христину Петковић Морозов (1892-1968) – књижевницу, удовицу Владислава Петковића Диса и супругу лозничког доктора Ивана Морозова, Љубицу (1894-1974) и Даницу (1898-1960) Јанковић – прве жене које су се бавиле етно-музикологијом и које су утемељиле етно-кореологију као академску научну дисциплину, Јованку Бончић Катеринић (1887-1966) – прву жену која је диплому инжењера стекла у Немачкој, Марију Цвијић (1840-1892) – мајку Јована Цвијића, Ленку Карабелић (око 1850-1903) – прву ковиљачку учитељицу, Смиљу Филиповић (1850-1920) – чланицу управе Лозничке подружине Женског друштва и мајке Владимира Филиповића, дугогодишњег председника лозничке општине, Веру Благојевић (1920-1942) – народног хероја, симбола страдања омладине у оружаном устанку против немачке окупације, као и на Етел Роуз Банкарт, Дарју Александровну Коробкину, Мину Караџић Вукомановић и Веру Божичковић Поповић, жене значајне у историји Јадра.

Отварање изложбе је у шест поподне.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ВРЕМЕ – Местимично киша, али и суснежица

СА ФЕСТИВАЛА ГУДАЧА – Стигле нове награде

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )