ПРЕКО СТАРОГ МОСТА НА ДРИНИ – Прелаз за све грађане, можда, до лета

ПРЕКО СТАРОГ МОСТА НА ДРИНИ – Прелаз за све грађане, можда, до лета

Проблем преласка грађана преко Моста краља Александра Првог Карађорђевића, који траје од августа прошле године када је завршена његова обнова, још увек није решен. Мост који спаја две државе и Зворник у Републици Српској и Мали Зворник у Србији, пешке могу прећи само становници ове две општине, односно они чија су лична документа издата у једној од њих

На овакво стање подсетио је прошле недеље Зоран Јевтић, председник Општине Мали Зворник, у разговору са министарком трговине, туризма и телекомуникација Татјаном Матић, који за наш лист каже да су од стране Србије и обе локалне самоуправе покренуте иницијативе да се омогући прелаз за све грађане, али да то сада зависи од надлежних у БиХ.


–  Зоран Стевановић, градоначелник Зворника, и ја смо о овом проблему причали још за време реконструкције моста. Србија је ратификовала споразум за прелаз грађана из свих крајева Србије и БиХ преко старог моста, али се још увек чека ратификација овог споразума у парламенту БиХ, после чега ће моћи овај гранични прелаз за пешаке прелазити сви грађани. Споразум је, колико ми је познато, прихваћен и у Савјету министара БиХ – рекао је Јевтић.

Овим поводом се недавно огласио и градоначелник Зворника Зоран Стевановић изразивши наду да ће стари пешачки мост за све грађане бити отворен до лета. Како су пренели тамошњи медији, на питање докле се дошло са иницијативом да се стари мост одобри за прелазак свих грађана, он је одговорио да је  Зворник покренуо иницијативу да се статус овог прелаза промени и подигне за један ниво више, како би сви грађани могли да га прелазе без обзира на то у којој општини или граду живе.

– Преко овог пешачког моста тренутно могу да прелазе само грађани из Малог Зворника и Зворника, а иницијатива Зворника од пре неколико година усвојена је и само се чека ратификација. Иницијативу треба да ратификује Предсједништво БиХ и ја се надам да ће до лета бити завршен целокупни процес и да ће гранични прелаз функционисати на вишем нивоу односно да ће бити доступан за прелазак свим грађанима, било да долазе из Македоније, Лознице, Лесковца или Милића – поручио је Стевановић.


Подсећамо да је после реконструкције Мост краља Александра Првог Карађорђевића у Зворнику пуштен у употребу 28. августа 2020. године, после тачно 12 месеци опсежних радова које је са 600.000 евра финансирала Влада Србије, док је Градска управа Зворника из буџета издвојила око 750.000 конвертибилних марака за радове и измену газећег дела подлоге, који је првобитним пројектом требало да буде пресвучен асфалтом а не коцком. Истовремено, прелаз је отворен и на граничном прелазу у Србији, али до данас преко моста могу само Зворничани и њихове комшије Малозворничани. Било је предлога и разговора две државе да се успостави интегрисани гранични прелаз на прилазу мосту у Србији, али и та идеја је још увек само на нивоу иницијативе и добронамерног предлога.

Иначе, мост дуг 150, широк 7,2 метра, изграђен је крајем 1929. године, а у саобраћај га је пустио краљ Александар Први Карађорђевић 12. јануара 1930. године.

С. Пајић

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЛОЗНИЦА ПОШТУЈЕ МЕРЕ – Једна прекршајна пријава

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – Седмица са више од 550 новозаражених

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )